SYDAFRIKA. Efter att landets president Jacob Zuma buats ut av motdemonstranter som krävde hans avgång fick han avbryta sitt första majfirande under gårdagen. Händelsen är en i raden av protester som på senare tid riktats mot Zuma och hans regeringsparti ANC.

Sydafrikas president och ANC:s ledare Jacob Zuma tänkte under gårdagen hålla ett första majfirande i staden Bloemfontein. Men medan han förberedde sitt tal började motdemonstranter sjunga sånger riktade mot honom och stämningen blev sedermera så hätsk att det beslutades att ställa in hela första majfirandet. Zuma fick eskorteras från platsen av sin säkerhetspersonal.

Kritiken mot Zuma och ANC:s toppskikt växer allt större. Bland annat finns en konflikt mellan ANC och den mäktiga fackföreningen Cosatu, som upprörts över att Zuma nyligen sparkat den populära finansministern Pravin Gordhan och nu kräver Zumas avgång. Första majfirandet i Bloemfontein arrangerades av just Cosatu vilket kan ha bidragit till den hätska stämningen.

Brittiska Daily Mail har nyligen också rapporterat om hur sydafrikanernas missnöje med ANC växer. Landets matproduktion minskar och antalet upplopp och protester mot regeringen blir fler och fler. Arbetslösheten i några av de fattigaste svarta områdena ligger på hela 90 procent, vilket lett till att många svarta ser tillbaka på apartheidtiden med positiva minnen.

Zuma har tidigare i år också hotat med att konfiskera vita sydafrikaners mark utan ersättning, något som Daily Mail menar är ett led i en upptrappning av en raskonflikt i landet som kan komma att leda till inbördeskrig.

Källor:
Utbuad Zuma tvingades lämna förstamajfirande
Is South Africa heading for civil war?

 


  • Publicerad:
    2017-05-02 12:45