SYDAFRIKA. Skolelever som besökte ett kommunfullmäktigemöte tvingades lämna möteskammaren efter att en antivit politiker ur EFF påstått att deras närvaro ”stinker som rasism”.

Under ett kommunfullmäktigemöte i Pretoria, Sydafrika, fick en av medlem ur partiet Economic Freedom Fighters (EFF) ett utbrott efter att han hörde vita skoleleverna tala sitt modersmål afrikaan. Skoleleverna, som var på plats för att lära sig hur demokrati fungerar, fick sig en kalldusch när en EFF-medlem reagerade starkt mot deras närvaro.

Mitt under ordförande Katlego Mathebes anförande avbröt EFF-ledaren Benjamin Disoloane och ville veta varför samtliga besökande elever var vita. Han menade även att elevernas närvaro ”stank av rasism”.

Fråga fick igång en het diskussion om rasism vilket resulterade i att vissa ledamöter krävde att eleverna skulle lämna kammaren. I ett försök att lugna ner situationen bad ordförande Mathebe de olika partierna att fatta beslut i frågan om huruvida eleverna skall lämna kammaren eller ej. Men tills beslut hade kunnat fattas i frågan fick barnen lov att lämna kammaren.

Kort efter att eleverna lämnat kammaren fick de meddelat att de inte inte var välkomna tillbaka in. Detta då man menade att deras närvaro skulle orsaka en mycket större konflikt.

Skolelevernas gruppledare Mauritz Meiring tog det hela med lugn.

— Det är klart att vi är sydafrikaner, då vi alla är från Sydafrika och är en del av alla de kulturella grupper som utgör landet… jag anser att många politiker är extremt rasistiska på grund av deras politiska övertygelser.

Källa:
Afrikaans speaking pupils asked to leave council chambers


  • Publicerad:
    2017-10-27 15:20