UTRIKES. Nyligen släpptes en övervakningsfilm som visar den våldsamma vardagen som den vita minoriteten i tidigare kolonier i Afrika får uppleva.

Inspelningen från angreppet, som spridits viralt på Facebook under veckan, visar hur Jeanette van Vuuren och hennes son Tony från Zimbabwe, tidigare Rhodesia, försvarar sig mot två gärningsmän vid en bensinstation i den sydafrikanska staden Polokwane.

Hennes bror, Bruce van Vuuren, säger att de kom till Sydafrika med buss och anlände till staden tidigare under morgonen.

— De skulle till inrikesdepartementet för att ansöka om upphållstillstånd för att vår mamma föddes i Sydafrika. De väntade vid en bensinstation när de plötsligt angreps av flera män beväpnade med en stor kniv som var ute efter pengar.

Van Vuuren säger att hans systerson blev mycket skadad i angreppet och fick allvarliga knivskador på armarna.

Polisens talesperson, Moatshe Ngoepe, sa att han hade hört talas om händelsen men att utredningen ännu inte hade lett någonvart.

Våld mot vita i de tidigare kolonierna i Afrika är mycket utbredd. Efter kollapsen av Rhodesia blev en stor del av de vita bönderna i landet fråntagna sin gårdar och landområden och systematiskt förföljda av den nya regeringen, ledd av Robert Mugabe. Den vita befolkningen i Zimbabwe har senare sjunkit från 260 000 år 1975, därmed fyra procent av befolkningen, till under 30 000 år 2014. Landet, som tidigare kallades för ”Afrikas brödkorg” på grund av jordbruksområdena som klassas vara de mest fruktbara på kontinenten, kämpar nu med massiva svältkatastrofer och mottar miljarder i bistånd från väst.

Se klippet från angreppet nedanför:

Källa:
FILM: Brutalt angrep på hvit mor og sønn i Sør-Afrika


  • Publicerad:
    2017-03-09 09:30