UTRIKES. Igår öppnades i Sydafrika en museiutställning som hyllar Sverige för att ha motarbetat landets apartheidstyre.

Den antivita regimen i Sydafrika hyllar Sverige för att ha underlättat deras folkmord på landets vita befolkning.

Museet Liliesleaf i Johannesburg öppnar idag en utställning ägnad åt Sveriges kamp mot det vita apartheidstyret, som störtades 1994. Allt sedan dess har det svarta nationalistiska partiet ANC haft makten i landet.

— Vi har glömt den unika relation som fanns mellan Sverige och ANC och det vill den här utställningen ändra på, säger museets judiske chef Nicholas Wolpe.

Utställningen kommer bland annat att på olika sätt visa hur den svenska staten ekonomiskt stödde ANC.

— Det finansiella stödet var centralt, Sverige gav ANC massvis med pengar och gjorde det bland annat möjligt för ANC att öppna kontor över hela världen, säger Samantha Horowitz som ansvarar för utställningen.

Inte bara Sverige, ledda av Socialdemokraterna, utmärkte sig för sitt arbete för att krossa apartheidstyret i Sydafrika. Även landets judar var överrepresenterade med 2 500 procent i kampen mot det vita styrelseskicket.

Sedan 1994 har situationen för landets vita kraftigt försämrats. Bland annat har landet plågats av så kallade farmarmord, där tusentals vita glesbygdsbor fått sätta livet till i ofta brutala och sadistiska attacker.

Källor:
Sydafrikanskt museum hedrar Sverige
12 Jews honored on African stamps as Apartheid fighters


  • Publicerad:
    2017-03-24 06:30