UTRIKES. På Day of Reconciliation, som är en sydafrikansk helgdag och infaller den 16 december, mördades antirasisten och tidigare journalisten samt politiske talmannen Steven Otter. De två gärningsmännen är svarta, en grupp som enligt Otter ”missuppfattades” av vita.

Steven Otter hade en lång karriär som antivit och ”antirasistisk” aktivist bakom sig. Tidigare hade han även arbetat som journalist och som talesman för Kapstadens borgmästare Patricia de Lille och dennes parti Independent Democrats. Såväl de Lille som Otter hade en bakgrund i röda, revolutionära partier, den förstnämnda i Pan Africanist Congress (PAC) och den senare i marxistiska Economic Freedom Fighters (EFF). EFF leds av Julius Malema, som 2010 gjorde sig uppmärksammad genom att sjunga ”Skjut boern”, en populär låt bland landets svarta befolkning.

Vid tiden för sin död var Otter den kommunala talesmannen för transportfrågor i Kapstaden. Där bodde han som en av få vita i förorten Khayelitsha. En mindre politisk skandal uppstod 2014, då bilder visade Otter iklädd EFF:s paramilitära, röda uniform under en demonstration i Khayelitsha. Själv kommenterade han händelsen med att det inte är han på bilden.

En medlem i EFF, Mbulelo Dwane, uttryckte sina kondoleanser på Twitter: ”Vila i revolutionär frid, kämpe”. Tre dagar senare twittrade han: ”Låt oss ta hand om dessa vita en gång för alla, det var trots allt Mandela som pratade om försoning och han finns inte mer”.

Huruvida Otter på något vis lyckats nå status som svart är ännu oklart. Han hade i alla fall anammat de svartas term om sig själv,  ”umlungu”, som betyder ”havets avskum” och som används om vita sydafrikaner.

Klart är dock att han som en av få vita bodde i den svarta förorten Khayelitsha där han levde med sin svarta flickvän och deras dotter. Det var också där han dog i armarna på sin flickvän efter att ha blivit knivhuggen av två svarta inbrottstjuvar i sitt sovrum. Sydafrikas kulturminister Nathi Mthethwa kommenterar Otters bortgång på följande sätt:

”Steven Otter förkroppsligade den antirasialistiska andan. Gällande sitt beslut att flytta till Khayelitsha sade han att han välkomnades med öppna armar… vår nation har förlorat en osjälvisk man av stor karaktär”.

I Sydafrika sker dagligen femtio mord och i Khayelitsha har det i år mördats 161 personer.

Källa:
Pro-black white journalist stabbed to death by… black robbers


  • Publicerad:
    2016-12-27 15:25