SYDAFRIKA. Efter att en vit sydafrikansk familj utsatts för en brutal rasistisk attack i juli förra året anordnade den svenskvänliga tidningen Nya Tider en insamling för familjen. En insamling som blev en stor succé.

Det var i juli förra året som den vita sydafrikanska familjen Blignaut överfölls i sitt hem i Buffelsfontein. Under attacken blev pappan Braam Blignaut  förlamad från midjan och neråt efter att ha blivit skjuten tre gånger i överkroppen. Attacken följer ett tydligt sydafrikanskt mönster, där svarta gäng är förövare och vita, unga som gamla, är offer. Över 70 000 vita sydafrikaner har dödats sedan apartheidstyret föll 1994.

Den förlamning som Braam drabbades av efter attacken har gjort att han inte längre kan försörja sin fru Izulda Blignaut och deras fyra barn. När den svenskvänliga tidningen Nya Tider genom sin journalist Sanna Hill fick reda på familjens utsatta situation bestämde de sig för att starta en insamling till familjen i syfte att förbättra deras situation. I ett Facebookinlägg berättar Hill hur familjen reaktion var när de fick redan på att generösa och solidariska svenskar samlat in hela 136 000 kronor till dem:

Till Sanna Hill och alla er som donerade: Vi i familjen Blignaut sänder det största av tack till alla som skänkt pengar till vår familj. Detta är den mest värdefulla gåva vi kan få. Vi har nu haft råd att lägga in Braam på ett sjukhus och har nu även råd med ett team som kan hjälpa honom att bli frisk igen från alla infektioner han har haft efter attacken. Tack så mycket för att ni öppnade era hjärtan för en familj i Sydafrika. Må var och en av er välsignas.

Källor:
Genocide Watch (Varning för starka bilder)
Sanna Hills Facebook


  • Publicerad:
    2016-05-27 10:35