SYDAFRIKA. Sydafrikas president meddelade på onsdagskvällen i ett tv-sänt tal att han avgår som president.

Jacob Zuma – Sydafrikas avgående president. Foto: Eric Miller (CC BY-SA 2.0).

”Jag kommer inte att avgå”, sa Sydafrikas president Jacob Zuma bara några timmar tidigare i en intervju med det sydafrikanska mediabolaget SABC. Inte ens ett halvdygn senare på onsdagskvällen meddelade han dock i ett tv-sänt tal till nationen att han avgår. Detta efter att hans parti ANC sagt att hans beteende är ”ett hot mot nationens säkerhet och en fara för samhället”. En misstroendeomröstning i parlamentet skulle också hållas imorgon.

Zuma tillträdde som president år 2009 och hans tid vid makten har varit en tid av ekonomisk turbulens och korruptionsskandaler. Presidenten ville också för snart ett år sedan ändra grundlagen för att kunna konfiskera vita sydafrikaners landegendomar.

Presidentens och ANC:s fallande popularitet är dock inget dagsfärskt fenomen, utan redan år 2016 tappade de mark till det traditionellt ”vita” partiet Demokratiska alliansen . Då sades en anledning vara att Zuma berikat sig själv på folkets bekostnad och bland annat använt skattepengar till att bygga ett privat villakomplex åt sig själv.

Det anses nu troligt att presidentposten tas över av ANC:s vice partiordförande tillika en av Sydafrikas rikaste affärsmän Cyril Ramaphosa, som också fick Olof Palmepriset år 1987. Den brittiska tidningen The Guardian skriver att Ramaphosa har många utmaningar framför sig som president: Exempelvis håller landets näst största stad Cape Town på att få slut på vatten. Antalet HIV-smittade har också ökat från 4,72 miljoner år 2002 till 7,03 miljoner år 2016.

Källor:
Jacob Zuma resigns as South Africa’s president on eve of no-confidence vote
Jacob Zuma: Jag kommer inte att avgå
Who is Cyril Ramaphosa? South Africa’s next leader faces huge challenges


  • Publicerad:
    2018-02-14 23:00