INRIKES. Två unga män åtalades idag för mordbrand på en minkfarm i Sölvesborg. Åklagaren gör kopplingar till ”högerextremism” och det nyuppfunna begreppet ”ekofascism”.

Två personer åtalades idag misstänkta för mordbrand på en minkfarm i Sölvesborg, skriver SVT Nyheter. Det är två män som är 18 och 20 år gamla som står åtalade.

En omfattande brand bröt i oktober 2019 ut på en minkfarm i Sölvesborgs kommun. En byggnad förstördes helt vid branden och omkringliggande byggnader skadades. Det fanns inga minkar i någon av de byggnader som skadades vid branden.

Dådet har utretts av Säpo som ”ideologiskt motiverad brottslighet”.

— De två åtalade har en koppling till våldsbejakande högerextremism och ekofascism, som är ett ganska nytt begrepp i Sverige. Brottsligheten har därmed ett ideologiskt motiv. Vi har framgångsrikt kunnat utreda ärendet i den här miljön som nu lett till åtal, hävdar kammaråklagare Henrik Olin i ett pressmeddelande.

Det är i skrivande stund oklart hur Olin menar att djurrättsaktivism skulle vara kopplad till så kallad ”högerextremism”, då det oftare synes vara personer på vänsterkanten som bedriver aggressiv veganism.

Allt fler lantbrukare drabbas av djurrättsaktivister som bedriver brandattentat, intrång i bostäder, skadegörelse, telefonterror, misshandel och grova mordhot.

Först var det mestadels minkfarmar som råkade illa ut men numera är det vanligt att olika typer av matproducenter som kött- och mjölkbönder samt äggproducenter angrips.


  • Publicerad:
    2020-12-03 17:00