VECKANS FILM Nordfront uppmärksammar Al Jazeeras granskning av Hamas överraskningsattack mot Israel den 7 oktober.

Se filmen direkt på Al Jazeeras hemsida utan att behöva logga in.

Förra veckan släppte Al Jazeera en sevärd genomgång och granskning av 7 oktober-attacken. Dokumentären diskuterades bland annat i senaste avsnittet av Radio Nordfront.

Dokumentären inleds med en genomgång av hur Hamas genomförde sin lyckade offensiv. Al Jazeera ansluter sig inte direkt till konspirationsteorierna om att Israel låg bakom eller lät attacken ske för att kunna motivera ett folkmord på palestinierna i Gaza, men dokumentären belyser det faktum att Hamas planerat aktionen väl och med stort internt hemlighetsmakeri samt att det från Israels håll skett två stora missar i underrättelsearbetet. Detta dels då Israel faktiskt hade fått in rapporter om att Hamas hade införskaffat glidflygare som man hade genomfört övningar med och dessutom fick den israeliska underrättelsetjänsten tidigt på morgonen den 7 oktober in rapporter om Hamas-soldater i rörelse på Gaza utan att höja den militära beredskapen.

Israels misstag, som i dokumentären kritiseras av säkerhetsexperter, ledde till att Hamas kunde nå mycket större framgångar än vad de hade hoppats på. I dokumentären framgår att de som planerat attacken hade räknat med att uppemot 90% av soldaterna de skickade ut skulle dödas och bara 10% skulle ta sig tillbaka till Gaza med gisslan. Istället lyckades Hamas-krigarna långt över förväntan då de kunde storma militärbaser och döda IDF:s ockupationstrupper.

Det mest intressanta med dokumentären är dock det mediala efterspelet där Al Jazeera kan konstatera att Israel via internationell och ofta judisk media samt judevänliga politiker lyckades sprida lögner om systematiska våldtäkter, massakrerade barn och liknande som det helt saknas bevis för. En expert som Al Jazeera intervjuar konstaterar att det ur en propagandistisk synvinkel var nödvändigt för Israel att måla upp dödsfallen som Hamas attack orsakade som mer moraliskt förkastliga än de egentligen var för att kunna väga upp för det faktum att Israels hämndaktion skulle döda många tiotals gånger fler palestinier, varav en väldigt stor majoritet av offren för den sionistiska hämnden mot Gaza är kvinnor och barn.

Dokumentären visar också att vissa av de kaotiska scenerna från den 7 oktober inte orsakades av Hamas-soldaterna utan civila från Gaza som passade på att plundra till sig mat och hämnas på israeliska ockupanter, samt att många av bilderna på döda israeler egentligen var döda Hamas-män, civila från Gaza eller israelisk gisslan som israelerna själva mördat då Israels helikoptrar väldigt urskillningslöst besköt alla som var i rörelse från israeliskt ockuperat territorium mot Gaza.

Al Jazeera är en av Qatar statligt grundad public service-publikation.