ARBETSMARKNAD. På fredagsmorgonen gick 1 409 SAS-piloter från Sverige, Norge och Danmark ut i strejk för att få högre löner. Under fredagen ställs 673 avgångar in och över 70 000 resenärer drabbas.

Bild: SAS.

Strax efter midnatt avbröts förhandlingarna mellan Svensk Pilotförening och SAS. I och med det gick 1 409 SAS-piloter ut i strejk. Den direkta effekten blir att över 70 000 resenärer påverkas redan under fredagen. Fortsätter strejken kan ytterligare upp emot 100 000 passagerare påverkas under helgen.

— Vi är förberedda på att den kan bli långvarig, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande för Svensk Pilotförening.

Ett av piloternas huvudkrav har varit större förutsägbarhet i förhållande till arbete och fritid. I ett pressmeddelande skriver pilotfacket att många av SAS-piloterna inte har kontroll över när och hur länge de skall jobba.

Men enligt arbetsgivaren handlar det om helt orealistiska krav som pilotfacken i de tre länderna har framställt.

— Situationen är djupt olycklig, det var inte här vi ville hamna. Vi hade önskat att piloterna tagit ett större ansvar i den här situationen. Men piloterna står kvar vid sitt extrema löneanspråk om 13 procent mer trots en redan hög snittlön på 93 000 kronor i månaden, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef för flygbranschen på Transportföretagen och företrädare för SAS i förhandlingarna.

Förutom resenärerna drabbas även SAS mycket hårt av strejken. Enligt uppgifter till norska Dagens Näringsliv kostar strejken SAS mellan 60 och 80 miljoner svenska kronor – varje dag den pågår.

— Vår prioritering nu är att ta hand om passagerarna och i denna stund gör väldigt många medarbetare på SAS allt de kan för att hjälpa våra drabbade kunder, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör SAS.

SAS har tidigare meddelat att man försöker boka om de drabbade resenärerna till andra flighter. Företaget kommer att skicka sms och e-post till alla passagerare som berörs. Rekommendationen till alla resenärer är att hålla sig uppdaterade på bolagets hemsida.

Källa:
SAS-piloterna strejkar i hela Skandinavien


  • Publicerad:
    2019-04-26 10:50