Samtidigt som användandet av antibiotika har minskat larmar nu forskare för den nya, högst skrämmande trenden. Allt fler barn och ungdomar får lugnande medel och sömnmedel utskrivet på recept.

I en studie utförd av Socialstyrelsen babypillerframgår det att sömnmedlet melatonin fått en ökning på 335 procent de senaste 6 åren. Mer än hälften av alla preparat som används är inte ens testade för barn och ungdomar utan är utformade för vuxna.

Även andra preparat för att klara vardag och skola har blivit betydligt vanligare. På sex år har antalet barn som medicineras för adhd ökat med 178 procent. Under förra året fick 26 000 barn mellan 0 och 17 år adhd-läkemedel.

Tillsammans med sömnmedlet melatonin ökar även användandet av andra lugnande medel bland barn. Förra året fick 12 000 barn och unga lugnande medel. Av dessa var knappt 3500 i förskoleålder och 880 stycken spädbarn(!). Barnpsykologer, läkare och forskare verkar vara eniga om huvudorsakerna till den nya ”trenden”. Detta beror på stressade föräldrar som väljer den ”enkla vägen” och hoppas på att ett piller ska lösa problemen.

Källor:
Barn tar mer oprövade mediciner
Barnens pillerkarta ritas om


  • Publicerad:
    2013-01-09 14:30