UTRIKES. Yahoo Nyheter beskriver ”allvarliga incidenter” där besökare vid monument över ”förintelsen” dristar sig ifrågasätta det judiska narrativet om densamma.

I artikeln från Yahoo har en museidirektörer vid ett före detta koncentrationsläger i Tyskland larmat om en pik av antalet ”incidenter”. Besökare skriver ”förintelseförnekande” meddelanden i gästboken och öppet ifrågasätter guiders beskrivningar av verksamheten vid lägren.

Volkhar Knigge, musiedirektör vid före detta koncentrationslägret Buchenwald i östra Tyskland. Berättar att ”meddelanden som glorifierar nazism eller kräver att lägren återöppnas för främlingar har blivit vanligare”.

Han tillägger indignerat att ”högerextremister” även har ”observerats leende” när de tagit selfies framför krematorieugnar för att ”sedan sätta upp klistermärken som glorifierar revisionistkollegor”.

På senare tid ska till och med ett växande antal turguider blivit avbrutna av ”extremister” som ställer kritiska frågor.

Uwe Neumaerker, direktör för en minnesplats över avlidna judar i Berlin, förklarar att hans museum möter samma problem:

— Besökare ifrågasätter sanningen i folkmordet. Det är något som vi inte upplevde ens för några år sedan.

Förklaringen till denna utveckling sägs i artikeln dels ligga i det faktum att tyskar som genomlevde andra världskriget nu börjar dö ut, dels i politiken som förs av ”det invandrarfientliga partiet AfD”, vars nyckelfigurer anklagas för att ha attackerat ”den mångåriga kulturen av gottgörelse för nazistbrott”.

Förre ordföranden för AfD Alexander Gauland ”beskylls” i artikeln för att ha uppmanat tyska medborgare att känna stolthet över soldaterna som kämpade för Wehrmacht.

”Den yttersta högern och AfD anammar alltid en strategi där man förflyttar gränserna för att normalisera sina idéer”, säger Bianca Klose, från den Berlinbaserade organisationen MBR (Mobile Counceling agains Right-wing Extremism).

I artikeln beskrivs vidare vilka motåtgärder som ”incidenterna” vid minnesplatserna har framtvingat.

I Berlin låter Neumaerker sina turguider själva välja om de vill acceptera grupper från AfD och har givit personal ”speciell träning i hur man reagerar på provokationer”.

Vid Neuengamme åtföljs varje delegation från AfD av extra turguider.

Vissa minnesplatser har även introducerat en särskild ”extremistbestämmelse” som förbjuder besökare att bära kläder ”med referens till Tredje Riket”.

Avslutningsvis beklagar Knigge:

— Att skolor i sina slimmade scheman tvingats skära ned på antalet lektioner enkom inriktade på nazismens historia, en tendens som väckt oro såväl i Tyskland generellt som i en parlamentarisk studie författad för två år sedan.

Han tillägger:

— Minnesplatserna kan inte kompensera för vad skolorna inte längre lever upp till.


  • Publicerad:
    2020-04-15 20:05