Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Alternativ för Sverige stämmer två vänsterextremister

Av Redaktionen, 2021-06-14
redaktionen@nordfront.se

SUNDSVALL. En polyamorös hen-man och en syndikalistkvinna som hällde surströmming på ett bord med informationsmaterial från Alternativ för Sverige stäms nu av partiet.

Våren 2019 bedrevs valkampanjer inför Europaparlamentsvalet som hölls i slutet av maj samma år. Alternativ för Sverige (AfS) genomförde då torgmöten på flera orter under den så kallade Frihetsturnén.

Vid partiets torgmöte i Sundsvall den 9 maj utsattes AfS för ett attentat då två vänsterextremister förstörde stora mängder informationsmaterial genom att hälla surströmming över bordet som hade ställts upp på torget.

14:35 in i filmen inleds sabotageaktionen.

Polisiärt fiasko
Händelsen fångades på film, de två vänsterextremisterna identifierades på plats av polisen och de båda erkände dessutom händelsen på Facebook. Trots detta misslyckades polisen i Sundsvall med att driva ärendet till ett åtal innan fallet preskriberades i början av maj i år.

Då ärendet nu preskriberats valde AfS förra veckan att lämna in en civilrättslig stämningsansökan mot mötessabotörerna, varför deras identiteter nu blivit offentliga två år efter incidenten.

I stämningsansökan framkommer det att det var Ëlmë Ämting (19840418-8545) och William Wilja Viklund (19910514-1973) som hällde surströmming över partiets valmaterial:

Under pågående möte förstörde Ämting och Wiklund material tillhörande partiet genom att hälla surströmming över partiets valbord där profilprodukter och valsedlar var utlagda. Alternativ för Sverige orsakades kostnader för 5400 kronor.

Partiet yrkar därför på skadestånd på 5400 kronor samt att vänsterextremisterna ska stå för partiets rättegångskostnader.

AfS kallar också polismannen Patrik Sundlöf och andra poliser som vittnen i sin stämningsansökan. Det var Sundlöf som var förundersökningsledare och misslyckades med att utreda brottet när ärendet låg på hans bord.

När Nya Tider tidigare skrivit om ärendet har AfS:s partiledare Gustav Kasselstrand riktat skarp kritik mot polisinsatsen.

— Händelsen finns på film, personerna grips av polis i anslutning till dådet, och på sociala medier tar de på sig attentatet. Ändå tycks polisen inte lyfta ett finger för att kunna lagföra dessa två vänsterextremister. Det bevisar att alla ord om att man ser allvarligt på demokratibrott bara är just ord, utan förankring i verkligheten, sa Kasselstrand till Nya Tider.

Ëlmë Ämting – kulturministerns syndikalistkompis
Vänsterextremisten Ämting är bosatt i Härnösand och är kontaktperson för Syndikalisterna SAC i Sundsvall. På deras hemsida listas telefonnummer 070-247 75 50 som kontaktnummer. Numret var tidigare öppet kopplat till Ämting men har sedermera dolts från tjänster som Hitta.se. I skrivande stund är numret dock fortfarande kopplat till Ämtings privata Swish-konto.

Hösten 2019 – bara månader efter attentatet mot AfS-mötet – beskrivs Ämting i en intervju med Arbetsvärlden som styrelseledamot i Syndikalisternas lokalorganisation i nedre Norrland. I artikeln framgår sedan att Ämtings lokala fackrörelse lyckats mobilisera 2 av sina 50 medlemmar i en strejk för klimatet.

Så sent som på första maj i år publicerade SAC en hälsning från Ämting på Facebook.

AfS anger i sin stämningsansökan 076-119 65 33 som Ämtings telefonnummer, ett nummer som ägs av Föreningsarkivet Västernorrland där Ämting jobbar som ”Arkivpedagog”. Föreningsarkivet beskriver sig som en ”institution” men är egentligen en ideell förening som arbetar med att skydda det lokala kulturarvet genom att ”söka upp, kartlägga och om möjligt samla in arkivhandlingar, göra intervjuer och minnesinsamlingar för att på så sätt belysa skeenden och förhållanden utanför den offentliga sektorn”.

Vidare listas Ämting som ”konstnär” på Region Västernorrlands hemsida. Det är dock modern ”konst” hon sysslar med:

Skärmdump från Ämtings privata ”konsthemsida” som visar ett så kallat konstverk som bara består av en bild på henne när hon slickar på golvet.

Vänsterkonstnären Ämting är också vän med Sveriges kultur- och demokratiminister Amanda Lind på Facebook.

Att Ämting och Lind känner varandra förklaras av att demokratiministern tidigare bott och varit politiskt verksam i Härnösand. Nya Tider som avslöjade kopplingen mellan dessa personer pekade också på att de två hållit tal på samma demonstration och att Linds man är konstnär i Härnösand och också är vän med Ämting på Facebook och har kommenterat konst som hon publicerat på plattformen.

Ämting störde Tommie Lindhs minnesstund
Nordfront kan nu avslöja att det var Ëlmë Ämting som var den kortluggade kvinnan som förra året gick runt och demonstrativt och på nära håll fotade deltagare på minnesmanifestationen för den mördade ynglingen Tommie Lindh. Det var under den tysta minuten Ämting med sur uppsyn gick runt och fotade sörjande nationalister och Härnösandsbor.

Ëlmë Ämting stormade ut ur Konsthallen för att fota sörjande människor på Stora torget i Härnösand den 16 maj 2020.

Redaktionen fick Ämtings namn redan på plats då hon är ökänd i Härnösand för sina vänsterextrema sympatier, men Nordfront valde vid det tillfället att inte gå ut med hennes namn i en artikel. Då det nu genom AfS:s stämningsansökan framkommit att hon inte bara beter sig moraliskt tvivelaktigt utan också tar sig rätten att bryta mot lagen väljer vi att gå ut med dessa uppgifter.

Som många andra vänsterextremister har Ämting många gånger bytt namn. Tidigare har hon bland annat haft namnen Alveola Ämting och Alva Ämting, det sistnämnda är också vad hon kallar sig på Facebook. På sin hemsida skriver hon också att hon i framtiden tänker ändra sitt efternamn till Ämting-Selja, där ”Selja” ska vara ett namn som hennes samiska förfäder använde. Ämtings konto på Instagram, där hon använder den nya versionen av sitt efternamn, är mestadels fyllt med inlägg som berättar om hennes psykiska problem.

Sexanarkisten William Wilja Viklund
Ämtings kamrat och medbrottsling Viklund skriver på Facebook att han är en ”Commie cyborg”. Hans gillade sidor utgörs också till största delen av sidor med kommunistiskt, antirasistiskt och sexuellt avvikande innehåll. Han berättar vidare att han vill tilltalas med ”they/them” istället för ett manligt eller kvinnligt pronomen.

Vad menas med detta? Sundsvalls tidning (ST) klargjorde det hela i en intervju den 19 februari i år:

I dag identifierar sig William Wilja Wiklund som ickebinär, och identifierar sig som varken kvinna eller man.

Viklund berättar sedan för ST i intervjun, som uteslutande handlar om hans könsidentitet och ”kärleksliv”, att han identifierar sig som ”hen”.

— Jag kan bara identifiera mig som hen, något annat känns inte relevant. Könet har inte nödvändigtvis med det fysiska könsorganet att göra. Jag har och har haft relationer med alla typer av identiteter.

Förutom att han är könlös så är Viklund också ”polyamorös”, vilket han upptäckte att han var när hans flickvän för tio år sedan utvecklade känslor för en annan person och Viklund själv fick för sig att han hade känslor för flera personer samtidigt. Idag lever han det glada och dekadenta poly-livet genom att ha ”relationer” med två andra personer samtidigt, men båda hans partners bor tyvärr utomlands varför förhållandena inte är särskilt fysiska. Planen enligt Viklund är dock att han ska åka till England till hösten och gifta sig med sin pojkvän och pojkvännen får då ta med sin flickvän på bröllopet.

Enligt Viklund har han ibland haft svårt att hitta partners för att andra inte kan acceptera att han vill ha flera förhållanden på samma gång, detta har gjort att han ofta inte haft någon partner alls. Som mest har Viklund haft tre förhållanden samtidigt.

I slutet av förra året överklagade Viklund att han nekats försörjningsstöd i april samma år eftersom han inte hade sökt aktivitetsersättning och därför inte försökt bli ”självförsörjande” på annat sätt än genom försörjningsstödet. Förvaltningsrätten i Härnösand delade dock Individ- och arbetsmarknadsnämndens uppfattning i ärendet och avslog överklagan.


  • Publicerad:
    2021-06-14 14:10