USA. Amerikanska nationalister tänker trotsa lokalpolitikernas beslut att flytta deras demonstration i Charlottesville nu på lördag.

Bild från en lyckad demonstration som genomfördes tidigare i år i ”Lee Park”.

Den amerikanska motsvarigheten till kommunfullmäktige i Charlottesville beslutade igår att neka en stor koalition av nationalistiska organisationer och individer från att hålla en demonstration nu på lördag. Nationalisterna hade ansökt och fått tillstånd för att hålla sin sammankomst i en park som tidigare hette ”Lee Park”. I parken finns fortfarande en staty av sydstatsgeneralen Robert E. Lee och nationalisterna kämpar för att bevara historiska monument av det slaget då antivita politiker arbetar för att få bort monumenten.

Kommunfullmäktige drar nu tillbaka det tidigare beviljade tillståndet med motiveringen att det skulle samlas för mycket människor i parken, vilket skulle belasta stadens polis för hårt. Beslutet påminner på så vis om den norska polisens beslut att neka Nordiska motståndsrörelsen demonstrationstillstånd i Fredrikstad.

Istället för att tillåta demonstrationen i den centralt belägna parken har politikerna i Charlottesville beslutat att flytta demonstrationen till en plats i utkanten av staden. Jason Kessler som är arrangör för demonstrationen förklarar i en film på Twitter att den nya platsen inte har samma relevans för demonstrationens politiska syfte, varför beslutet inte accepteras och nationalisterna har för avsikt att hålla demonstrationen i ”Lee Park” emot politikernas vilja.

Alt right-profilen Richard Spencer, som är en av talarna i den kommande demonstrationen, bekräftar också i en film på Youtube att beslutet kommer trotsas.

Demonstrationen ser alltså ut att hållas som planerat klockan 12:00 nu på lördag. Utöver Spencer och andra alt right-personligheter som Mike Enoch från The Daily Shoah kommer även nationalsocialisten Matt Heimbach att tala under parollen ”Unite The Right”.

Nordfront följer utvecklingen.


  • Publicerad:
    2017-08-08 11:50