USA. Den planerade stora nationalistiska demonstrationen i Charlottesville hann knappt börja innan delstatens guvernör förklarade undantagstillstånd i ett försök att stoppa den. I etablissemangets kamp att slå ner demonstrationen dog tre personer och uppemot 35 skadades. Uppdatering avslutad.

Idag hålls vad som förväntas bli den största nationalistiska demonstrationen i modern amerikansk historia i staden Charlottesville, som ligger i delstaten Virginia. Demonstrationen, som går under parollen ”Unite the right” är den andra av sitt slag, efter den mycket lyckade och spontana demonstration som hölls på samma plats tidigare i år – då flera hundra nationalister från Alt right-rörelsen samlades för att visa sitt motstånd mot avlägsnandet av en staty föreställande general Robert E. Lee och krigshjälten Stonewall Jackson. Under den demonstrationen syntes även en Tyrrunefana bland demonstrationsdeltagarna.

Inte helt olikt det som skedde med Motståndsrörelsens planerade demonstration i Fredrikstad så fick arrangörerna först klartecken att hålla demonstrationen i Lee Park, varpå de lokala myndigheterna plötsligt ändrade sig och drog tillbaka tillstånden av ”säkerhetsskäl” och krävde att demonstrationen skulle hållas i en annan park utanför staden. Nationalisterna tog därefter saken till domstol och fick slutligen tillstånd av en federal domare att hålla demonstrationen som planerat.

Redan i natt höll man en fackelmanifestation, som kan ge en försmak av vad som väntar idag:

Red Ice TV kommer att livesända på plats och sändningen startar 18:00, svensk tid. Se livesändningen nedan:

Ni som har medlemskonto på Red Ice bör även se över era lösenord, då medlemsdatabasen med största sannolikhet har hamnat under fientliga krafters kontroll. Läs mer HÄR.

Uppdatering 18:15

Red Ice TV:s livesändning är uppenbarligen försenad, vilket kan ha sin förklaring i att Red Ice medlemssida är nere och Palmgrens och Lanas Twitterkonton kapade av fientliga krafter som påstår sig ha sidans medlemsdatabas i sin ägo. Till Nordfront har Palmgren bekräftat att sidan och han Twitterkonto är utom hans kontroll och vi intväntar svar om det blir någon livesändning.

Tills vidare kan vi rekommendera Ruptly TV:s livesändning:

Uppdatering 18:45

Efter att nationalister hamnat i våldsamma bråk med bland annat ”Black Lives Matter”-supportrar har Virginias guvernör Terry McAuliffe förklarat undantagstillstånd och skickat in militärpolis i staden för att ta kontroll över situationen.

— Beteendet och retoriken i Charlottesville under de senaste 24 timmarna är oacceptabelt och måste få ett stop, deklarerade McAuliffe vita Twitter.

Richard Spencer uppmanade också nyligen via Twitter alla att lämna stadens centrala delar för deras egen säkerhet.

Uppdatering 19:25

Enligt uppgift ska en grupp, under ledning av Daily Stormers Andrew Anglin ha försökt återgruppera vid en annan park, McIntire Park. Väl på plats ska de ha skingrats av polis. Anglin uppmanar alla att inte vika en tum:

Samtidigt går YouTubes kändaste person PewDiePie ut och hyllar nationalisterna som samlats i Charlottesville:

Uppdatering 19:45

Två svenskar som besökte ”Unite the Right” i Charlottesville var Daniel Friberg och Christoffer ”Chris” Dulny från Nordisk Alternativhöger. I ett filmklipp förklarar de vad som hände och ger sin analys av situationen:

Samtidigt trendar #Charlottesville på Twitter i USA:

Uppdatering 20:15

Enligt nyhetsbyrån AP ska ett fordon ha kört rakt in i en grupp motdemonstranter i Charlottesville. Skadeläget är ännu oklart.

Samtidigt har USA:s president Donald Trump gått ut och fördömt ”hat” och ”våld” på Twitter. Det är ännu oklart ifall han syftar på motdemonstranterna, polisen eller de nationalister som bidrog till hans valseger i sitt avståndstagande.

Uppdatering 20:25

En journalist från RT tweetade just ut en film från kaoset kring bilen som ska ha plöjt in i en folksamling bestående av motdemonstranter. Han rapporterar om svåra skador:

Uppdatering 20:40

En ny film visar hur en silverfärgad sedan i hög hastighet kör in i en folksamling, för att sedan snabbt backa därifrån – jagad av en grupp upprörda motdemonstranter.

Samtidigt rapporterar RT om att en kvinna har förts iväg med ambulans efter att ha stukat sin vrist.

Uppdatering 21:10

Polisen i Charlottesville ska ha spärrat av området där attacken skedde och enligt uppgift har flera personer legat på marken och fått sjukvård. Via Facebook uppmanar också polisen människor att hålla sig borta från området.

RT har också publicerat ett nyhetsinslag med video från diverse sammandrabbningar under dagen:

Ytterligare en film har också publicerats från bilattacken. Nordfront vill varna känsliga läsare för starka bilder:

Ytterligare ett klipp visar hur människor ligger på gatan och vårdas för skador:

Uppdatering 21:30

Aftonbladet uppger att minst en person ska ha dött och tio skadats efter bilattacken.

Aftonbladet rapporterar också förskräckt om hur personer ska ha ropat ”Blood and soil! under demonstrationen, samt att demonstrationsdeltagare ska ha varit beväpnade med automatvapen – något som är tillåtet enligt Virginias delstatslagar och den amerikanska konstitutionen.

Nu tycks även Andrew Anglin ha gett upp och skriver på Daily Stormer att nationalister inte kan samlas någonstans i staden utan att misshandlas av polisen. Samtidigt utropar han demonstrationen som en seger, då ”vi har visat att man måste stoppa våra idéer med våld. De har inget annat val”.

Uppdatering 21:45

Just nu håller Trump dessutom presskonferens, där han förväntas kommentera Charlottesville:

— Vi måste hela splittringen i detta land. Jag älskar alla i USA, sa Trump som i övrigt endast diskuterade krigsveteraner.

Trump ignorerade dessutom journalisternas ihärdiga frågor om han verkligen ville ha ”dessa vita nationalisters stöd”.

Uppdatering 22:25

På Alt right-forumet 4chan sprids just nu bilder som visar att det var komikern Sam Hyde som satt bakom ratten när bilen körde in i folkmassan. Många undrar nu hur Hyde ”kan fortsätta komma undan med det”.

Sam Hyde kommer undan igen. Klicka för större bild.

Komikern Sam Hyde har pekats ut som skyldig till flertalet grova våldsdåd i USA. Klicka för större bild.

På Twitter däremot sprids rykten om att det ska ha varit en svart kvinna som körde och att hon har tagits till sjukhus. Ytterligare uppgifter på Twitter, som påstås komma från polisen i Charlottesville, menar att chauffören ska ha varit man och att han ska ha varit rädd, blivit omringad av antifascister som slog mot bilen med slagträn och att man ska ha sett bromsspår vid platsen för kollisionen.

Uppdatering 23:35

Sajten gotnews.com har nu publicerat en artikel där en ung man vid namn Jerome Vangheluwe pekas ut som ansvarig för bilattacken.

Jerome Vangheluwe pekas ut som skyldig till attacken, då han står som ägare till bilen som körde in i folksamlingen i Charlottesville.

Detta har man kommit fram till genom att söka på registreringsnumret till bilen i fråga, som står registrerad på Vangheluwe. Via sociala medier kan man dra slutsatsen att han är en vänsterextrem narkoman, som bland annat uttryckt att han önskar att Trump blivit aborterad på sin Facebook.

Undersökning som kopplar Jerome Vangheluwe till bilattacken. Klicka för större bild.

Redan 2015 ska han ha skrivit på sin Facebook att Nationalism är hjärntvätt, vi kommer alltid att vara åtskilda tills vi förs samman. Fan mannen, världen och dess människor är vacker. Inte bara amerikan, utan pro-världen”.

Vilket motiv den utpekade Vangheluwe ska ha haft till attacken är ännu oklart, men det spekuleras i alltifrån drogpsykos, false flag-attack till att han ska ha misstagit folksamlingen för nationalister på diverse forum.

Uppdatering 23:45

Kaoset i Charlottesville fortsätter, då en polishelikopter som övervakade de antifascistiska motdemonstranterna ska ha störtat. I helikoptern ska två personer ha befunnit sig och de uppges ha kracshat vid en golfbana strax utanför Charlottesville, på väg ifrån sitt bevakningsuppdrag.

Se en film nedan från kracshen:

Samtidigt sprids just nu rykten om att Jerome Vangheluwe ska ha meddelat sig via Twitter om att han sålt bilen och är oskyldig till dådet.

Uppdatering avslutad
I slutändan uppges tre personer ha dött och uppemot 35 personer ha skadats i all tumult som uppstod under etablissemangets försök att stoppa den nationalistiska marschen. En dog när en bil körde in i en folkmassa och två dog i samband med att de flög en polishelikopter som kraschade.

Inledningsvis utpekades som bekant en vänsterextrem narkoman som personen som satt bakom ratten på bilen som körde in i folksamlingen. Detta då han enligt uppgift ska ha stått som ägare till bilen. I efterhand visade det dock sig att uppgifterna inte stämde, och personen meddelade via sociala medier att han sålt bilen.

Istället pekas nu James Alex Fields Jr ut som gärningsman. Enligt den amerikanska skvallersajten BuzzFeed ska hans mamma ha bedyrat att hon trodde att hans son skulle på en ”demonstration för Trump” och inte en ”vit supremacist-demonstration”.

James Alex Fields Jr pekas ut som ansvarig bakom vad som av etablissemanget nu beskrivs som ett terrordåd.

Politiker i USA kallar redan händelsen för ett terrordåd, men president Trump har fortfarande endast fördömt Charlottesville med generella ord om att våld från ”båda sidor” är fel.

Från Alt right-rörelsens sida har man dock utropat Charlottesville som en seger, då händelsen rönte enorm uppmärksamhet i amerikansk media, #charlottesville trendade som nummer ett på ameriansk Twitter och etablissemanget visade sin färg när man kände sig tvungna att utlysa undantagstillstånd för att stoppa nationalisterna.

Avslutningsvis bjuder vi på ett filmklipp som visar hur motdemonstranter från den antivita, pro-afrikanska och kulturmarxistiska gruppen ”Black Lives Matter” ropar slagord som ”Vi har ersatt er!”, som svar på nationalisternas slagord om att vita människor i USA vägrar bli ersatta av minoriteter.

Nordfront vill tacka alla läsare som följde oss under gårdagskvällen och lovar att återkomma med fler spännande liverapporteringar och nyheter om Charlottesville efterspel.


  • Publicerad:
    2017-08-13 09:00