USA. Flera hundra nationalister demonstrerade i helgen mot avlägsnandet av monument som rests till ära för krigshjältar som kämpade för sydstaterna under det amerikanska inbördeskriget. Här kommer flera olika klipp från lördagens demonstration.

Nordfront har tidigare rapporterat om hur Nordiska motståndsrörelsens stödfana syntes till under en Alt Right-demonstration i lördags där flera hundra nationalister från olika organisationer anknytna till Alt Right-rörelsen i USA demonstrerade i Charlottesville i delstaten Virginia för att visa sitt motstånd mot det planerade avlägsnandet av statyerna av general Robert E. Lee och krigshjälten Stonewall Jackson i staden.

Orsaken till att de över hundra år gamla statyerna ska avlägnsas är för att de enligt stadsfullmäktige representerar ”rasism” och ”vit makt”. Beslutet om att ta bort monumenten kommer i kölvattnet av en landsomfattande kampanj från ”antirasistiska organisationer” som kräver att monumenten ska avlägsnas från offentlig mark.

Nationalisterna startade dagen med att marschera till Jackson Park där det hölls tal från flera representanter från de olika organisationerna, däribland av Richard Spencer och Nathan Damigo, som uttryckte sin förpliktelse till att skydda det vita kulturarvet i USA. En mindre grupp hysteriska antivita motdemonstranter försökte förstöra demonstrationen, dock utan önskat resultat. Senare under kvällen samlades nationalisterna vid statyn av Robert E. Lee där det tändes facklor till minne av krigshjälten.

Flera olika klipp från lördagens demonstration finns nu tillgängliga att se nedanför:


  • Publicerad:
    2017-05-15 10:20