UTRIKES. Rösträkningen för lokalvalen i Sydafrika pågår för fullt och tidigt i morse ledde ANC stort jämfört med oppositionspartiet Democratic Alliance.

När en fjärdedel av rösterna var räknade i lokalvalen i Sydafrika stod det klart att African National Congress, ANC, hade en 50-procentig ledning mot det största oppositionspartiet Democratic Alliance, DA, 34 procent. Opinionsundersökningarna inför valet har dock tytt på att DA ligger bra till för att ta hem valet i flera av de stora städerna.

Sedan 1994 då Nelson Mandela blev landets första svarta president har ANC fått mer än 60 procent av rösterna. Men nu tros landets sviktande ekonomi och stora arbetslöshet tillsammans med en utbredd korruption ha minskat stödet för partiet.

Ett annat parti som utmanar ANC är det radikala socialistpartiet Economic Freedom Fighters, EFF. Partiet menar att ANC tappat greppet och att det nu behövs mer radikala metoder för att få en mer jämlik ekonomi. Bland annat föreslår EFF att all jordbruksmark ska beslagtas utav staten utan kompensation till bönderna. Majoriteten av all jordbruksmark i Sydafrika ägs utav vita boer. Vilket för tankarna till det blodiga övertagandet av vita bönders mark i Zimbabwe.

Ett sådant markövertagande skulle troligtvis leda till ett kraftigt underskott i matproduktionen. Men det anser EFF är ett pris värt att betala.

Ledaren för EFF, Julius Malema, har fällts för hets mot folkgrupp efter att han sjungit den gamla kampsången ”Skjut boern”.

Källor:
Socialistparti utmanar ANC
ANC i ledning tidigt i rösträkningen


  • Publicerad:
    2016-08-04 09:00