SYDAFRIKA. Efter att rösterna räknats visar det sig att ANC tappat röster till Demokratiska alliansen (DA) som tidigare ansetts vara ett parti för de vita sydafrikanerna. ANC har nu förlorat egen majoritet i tre betydelsefulla städer.

Efter att rösterna räknats i det Sydafrikanska lokalvalet visar det sig att ANC tappat väljare till oppositionspartiet DA. Partiet har tidigare ansetts vara ett parti för vita sydafrikaner, även vita icke-liberaler har historiskt sett röstat på oppositionspartiet av taktiska skäl. Detta trots att DA på senare tid valt att tillsätta en svart partiledare.

ANC har tappat egen majoritet i tre symboliskt betydelsefulla städer varav huvudstaden Pretoria är en av dessa städer. Det hela förklaras av att ANC och framförallt partiets ledare och landets nuvarande president Jacob Zuma berikar sig själva på folkets bekostnad. Bland annat så har president Zuma använt skattebetalarnas pengar till att bygga ett privat villakomplex och även andra privata ändamål har skattesubventionerats.

Bushy Muraka är en av dem som valt att inte rösta på ANC i lokalvalet.

— Jag har fått nog av ANC, de gör ingenting för mig, säger han.

En koalition krävs för att DA ska kunna ta makten i Pretoria. Om DA ska lyckas vinna över ANC i framtida nationella val så krävs det att de gör allt i sin makt för att visa att de är det parti som har vad som krävs för att styra det sargade landet.

Källa:
ANC förlorade tre storstäder

 


  • Publicerad:
    2016-08-07 12:55