Dagens datum 19 april Den 19 april 2005 skickar polisbefälet Bengt Lindström ett e-brev till Malmös socialdemokratiske kommunalråd Ilmar Reepalu.

Bakgrunden till brevet går att finna i Malmö kommuns behandling av den 98-årige Gustav Holmström, som man hade vägrat hjälp med att få enskilt boende. Istället för att ta till sig kritiken i brevet kontaktade Ilmar Reepalu pressen och angav Bengt Lindström. En massiv medial hetskampanj inleddes mot polischefen.

Direkt efter e-brevet läckts till media stängdes Bengt Lindström av från sin tjänst som yttre befäl och sattes på en skrivbordstjänst samt fråntogs sitt tjänstevapen. Man anmälde också Lindström för hets mot folkgrupp och inledde en process för att få honom avskedad.

Domstolsprocessen mot Bengt Lindström leddes av överåklagare Sven-Erik Alhem, som i Malmö tingsrätt krävde höga böter och fängelse för Bengt Lindström. Tingsrätten kom fram till att innehållet i brevet var straffbart, men eftersom e-brevet var riktat till kommunalrådet Ilmar Reepalu och en tjänsteman vid kommunen kunde inte spridningen anses tillräckligt för en fällande dom.

Trots att Bengt Lindström friades i domstolen, beslutade rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd den 12 januari 2006 att Lindström skulle avskedas med omedelbar verkan. Skånes länspolismästare Anders Danielsson kommenterade nöjt avskedandet: ”Mejlen är dels respektlösa mot våra folkvalda politiker, men innehåller också nedsättande ord om invandrare. Sådant ska inte polisen förknippas med.”

Bengt Lindström kommenterade själv avskedandet: ”Det här är ett politiskt beslut rätt igenom, helruttet och på gränsen till rättsövergrepp. Jag har blivit politiskt obekväm för polismyndigheten.” Lindström drog sedan fallet vidare till arbetsdomstolen, där polisledningen fälldes för att ha ogiltigt avskedat honom. Lindström tilldelades 80 000kr i skadestånd av domstolen.

Här följer e-brevet i sin helhet:

Från: Bengt Lindström
Datum: den 19 April 2005 00:15
Till: Ilmar Reepalu
Ärende: Angående Gustav Holmström, 98 år

Hej, Ilmar !

Både du och jag förväntar oss en trygg och behaglig ålderdom. Jag har de senaste dagarna följt turerna kring en gammal man i massmedia som inget hellre vill och har med all rätt krav på det svenska samhället att få en trygg tid i sina sista år i livet. Han har jobbat och slitit och betalt skatt efter sin förmåga i hela sitt liv och nu blir han utsatt för en omänsklig behandling genom att skickas runt som ett paket mellan olika så kallade vårdformer. Psykisk misshandel. Han har rätt till ett eget boende enligt sin egna vilja med den hjälp han behöver. Punkt slut. Du visar än en gång prov på din omänskliga sida som en desperat sosse i nöd. Malmö kommuns kassa tillåter faktiskt den lilla utgift som det innebär att låta Gustav och många andra pensionärer att leva ett bra liv i Malmö under sina sista levnadsår. Du måste naturligtvis ändra inriktningen på ekonomin och låta mer pengar gå till åldringsvården. Dra in på ditt gigantiska understöd till alla jävla blattar i Malmö (läs Rosengård) och låt svenskarna som jobbat och slitit i ett helt liv för att bygga upp Sverige att få ta del av vårt välstånd.

Jag heter Bengt Lindström och jobbar som polisinspektör i Malmö sedan många år. Är för närvarande yttre befäl och chef för samtliga poliser i Malmö som jobbar i yttre tjänst. Tänker inte stanna kvar i Malmö o bli pensionär. Jag har mycket stor erfarenhet o kunskap om Malmö och dess positiva o negativa sidor men nu är måttet faktiskt rågat.

Du är en representant för Malmö kommun och har visat ett synnerligt dåligt ledarskap med ett omdöme och brist på empati som är lika med noll. Sydnytt har dessutom försökt ställa frågor till dig som du på ett oförskämt sätt har vägrat svara på.

Hoppas du själv blir gammal o svag ganska snart och blir beroende på hjälp. Fy Fan vad jag hatar dig och ditt jävla sosseparti. Jag kräver att du tar en del av pengarna som du och dina jävla sossekollegor lägger på kriminelle Mohammed i Rosengård och satsar dom på våra svenska pensionärer istället.