ISRAEL. SVT:s meteorolog greps och kastades i israeliskt fängelse, med mycket lite mat och vatten, när han semestrade i landet med en kompis.

Meteorologen Joel Mellin och hans norska kompis var på semester i Israel när de greps av israelisk polis och kastades i fängelse på mycket vaga grunder. Problemen började redan på den israeliska flygplatsen då båda resenärerna blev förhörda av gränspolisen.

Mellin var den förste att bli släppt ur förhör och när båda förhören var avslutade krävde gränspolisen att få se hur mycket kontanter de båda hade med sig. Det visade sig vara för lite och problemen blev än värre.

När Mellins norske kamrat berättade att de skulle hälsa på hans syster i Tel-Aviv fick de två kamraternas resa ett abrupt slut. Gränspoliserna menade att systern vistades olagligt i landet och de två turisterna blev av med sina tillhörigheter och kastades i fängelse.

— På något sätt fick de för sig att systern vistades olagligt i landet. Det gör hon inte, men de kontrollerade aldrig det, utan tog med oss bort, berättar Mellin.

De två kamraterna tillbringade sedan tre dagar i en cell med mycket liten tillgång till mat och vatten. De fick omtalat för sig att de skulle bli släppta om de kunde uppvisa en flygbiljett hem, något som visade vara sig svårt att skaffa utan varken telefon eller dator.

Vid ett tillfälle fick dock Mellin lov att hämta några av sina tillhörigheter och han passade då på att smuggla med sig sin telefon. Med den kunde han skicka ett SMS till sina föräldrar som skaffade biljetter och de två fångarna släpptes då från fångenskapen.

Joel Mellins bild av gränspolisen i Israel är att de är oberäknerliga och handlar precis efter eget tycke och smak. Nu funderar han på att kräva skadestånd av Israel för den hårda behandlingen på flygplatsen. Men han hoppas ändå kunna genomföra besöket i landet vid ett annat tillfälle.

— Nästa gång ska vi ha gott om kontanter och bara prata om semester och turistandet så hoppas jag få uppleva det vi planerat, säger han.

Källa:
SVTs meteorolog fängslad i Israel


  • Publicerad:
    2014-06-03 20:30