GREKLAND. Sedan den ekonomiska krisen startade i Grekland för några år sedan har antalet greker som valt att ta sina liv till följd av krisen ökat drastiskt. Detta visar ny forskning utförd av grekiska och amerikanska forskare.

När EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker uttalade sig i Bryssel angående den grekiska krisen under måndagen använde han sig av en mycket allvarlig metafor när han uppmanade det grekiska folket att rösta ja till de internationella långivarnas (EU, IMF och ECB) krav om åtstramningar.

— Begå inte självmord av rädsla för att dö, sa ordförande Juncker.

Det är precis det många greker har valt att göra sedan den ekonomiska krisen startade i Grekland för flera år sedan.

Efter att de första tunga ekonomiska åtstramningarna började för cirka fyra år sedan har antalet greker som valt att begå självmord ökat med 35 procent. Detta visar en relativt ny studie som publicerades i våras och är genomförd av grekiska samt amerikanska forskare. Man skriver att det första sparpaketet som infördes år 2011 markerar början på ökningen av självmordsfall.

Det första sparpaketet som infördes i juni 2011 markerar början på en signifikant, abrupt och ihållande ökning i det totala antalet självmord.

Enligt Ulla Karin Nyberg som bland annat är överläkare i psykiatri och vice ordförande i Svenska psykiatriska föreningen är sambandet mellan ekonomiska kriser och ökningen av antalet självmord inget nytt under solen.

— Det finns flera liknande studier som påvisar ett sådant samband. Vi känner igen det från Irland och Spanien som när de gick igenom sina kriser visade på samma tendens, säger överläkare Nyberg.

Källa:
Fler självmord bland greker sedan krisen startade


  • Publicerad:
    2015-06-30 22:15