GREKLAND. Inom den närmaste veckan kommer Greklands ekonomiska framtid och samarbete med den Europeiska unionen att avgöras. Landet har ett lån på cirka 1,5 miljarder euro till IMF som ska betalas vid månadsskiftet.

Läget för Grekland ser allt dystrare ut. Förutom sin roll som den utomeuropeiska massinvandringens ”port till Europa” går landet på knäna tack vare en ekonomisk kris av gigantiska proportioner. Senast vid månadsskiftet ska landet betala hela 1,5 miljarder euro till den Internationella valutafonden (IMF).

Samtidigt som lånet till IMF ska vara betalt löper EU:s ekonomiska stödpaket till Grekland ut och om det inte skulle förlängas så får grekerna klara sig själva. Den grekiska krisen riskerar även att skaka om hela EU-samarbetet i grunden om landet skulle lämna unionen.

— Om det inte blir en lösning ruskas hela EU-samarbetet om, säger Robert Bergqvist, som är chefsekonom för SEB.

Bergqvist säger också att Grekland inte kommer att klara sig själva i längden utan ekonomiskt stöd och lån från IMF.

— Det gör de inte. Vi har pratat om deadlines länge men ju närmare månadsskiftet vi kommer, desto mer akut blir läget.

Officiellt kommer frågan att avgöras under den kommande veckan då toppmöten mellan den grekiska regeringen och EU kommer att hållas. Ytterligare nedskärningar i den grekiska ekonomin samt indragna stöd och lån från EU samt IMF riskerar att bli nådastöten för Grekland. Bergqvist anser dock att EU och IMF har varit väldigt generösa när de har ”ställt upp för Grekland” med lån som landet omöjligen kan klara av att betala av då det tillkommer ränta på lånen.

— Det måste bli Grekland. Hjälpen till landet har faktiskt varit ganska omfattande de senaste åren med 240 miljarder euro i räddningslån, en skuldnedskrivning med 65 procent av BNP och en nödkreditlina från ECB på 85 miljarder euro. Världen har verkligen ställt upp för Grekland, hävdar Bergqvist.

Källa:
Grekkrisen kan skaka om hela EU


  • Publicerad:
    2015-06-21 23:40