JUDISKT LIDANDE. Judarna i Norrköping kräver en handlingsplan från kommunledningen mot påstådda hot och ökad antisemitism i staden, men kommunens säkerhetschef säger sig inte känna till några rapporter om våldsaktioner.

På torsdagskvällen klistrade någon en så kallad davidsstjärna vid Norrköpings synagoga. Bild: läsarbild.

Folkbladet rapporterar idag om att judarna i Norrköping känner sig hotade av extremister och kräver en konkret och långsiktig handlingsplan av kommunen för att komma tillrätta med den ökande antisemitismen i staden.

— Ingen vill ta ansvar. Allt som kommer från kommunen är svammel. Hittills har det inte tagits ett enda beslut som skyddar oss, säger en judinna som vill vara anonym till tidningen.

Hon menar att det finns flera troliga anledningar till den ökande antisemitismen, och nämner ”nazistutställningen på stadsmuseet” som en katalysator och Nordiska motståndsrörelsens alltmer påtagliga närvaro i Östergötland.

Foto: privat.

I september förra året rapporterade Norrköpings Tidningar om att Nordiska motståndsrörelsen genomfört en fredlig manifestation med plakat och affischer utanför synagogan, något som enligt tidningen skulle ha skapat stor rädsla och en hotbild mot stadens judar.

Det ”hotfulla” budskapet på plakaten utgjordes bland annat av citat ur judarnas egen Talmud och av den israeliske chefsrabbinen Ovadia Yosef som yttrat: ”Icke-judar existerar enbart för att tjäna det judiska folket”.

Ett annat plakat innehöll texten: ”Visste du att alla judiska pojkar ska omskäras när de är åtta dagar gamla och att sen rabbiner flockas runt barnet för att suga upp blod från penisen?”.

En medlem i judiska församlingen berättade då för NT att ”familj och vänner har uttryckt stark oro för utvecklingen och föreslagit att de antingen ska byta efternamn eller flytta till Israel”.

— Vi får ta in privata säkerhetsfirmor för att ens kunna ha sammankomster, sa en annan anonym jude i församlingen till tidningen.

Såväl manifestationen i september som klistermärket med davidsstjärnan i torsdags har polisanmälts av judiska församlingen som hets mot folkgrupp. Manifestationen var polisen först ovillig att ta emot någon anmälan mot, något som gjorde judarna ursinniga.

— Vi blev totalt avfärdade, som hysteriska småungar. Jag har hela tiden levt i tron att den svenska rättsstaten kommer att skydda mig, men nu känns det inte så längre, sa en församlingsmedlem.

Först när medlemmarna sa att de inte skulle lämna polishuset om de inte fick göra en anmälan togs den emot.

Genrebild.

När det gäller manifestationen lades polisutredningen ned efter att Justitiekanslern avgjort att budskapen handlade om ”lagenlig religionskritik”. I det nu aktuella fallet med klistermärket med stjärnan säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik:

— Dessa brott är svårutredda när vi inte har några vittnesuppgifter att gå på.

Trots den totala bristen på bevis eller vittnesuppgifter går nu den judiska församlingen ut i Folkbladet och pekar ut Nordiska motståndsrörelsen som ansvariga för en rad påstått antisemitiska händelser i staden.

— De har varit oerhört aktiva senaste tiden och satt upp märken, målat hakkors och lagt ut gasburkar på flera platser, bland annat utanför museum och tidningar, säger den anonyma judinnan och tillägger:

— All våldsbejakande extremism borde förbjudas.

Hur grundlagsskyddad religionskritik och upplysningsarbete om judiska sedvänjor kan vara ”våldsbejakande extremism” förklarar inte judiska församlingen. Istället uttrycker de sitt förakt mot yttrandefriheten och kräver att Norrköpings kommun ska upprätta en konkret handlingsplan.

Frågan som kommunens skattebetalare har anledning att ställa är om det är rimligt att kommunen använder gemensamma resurser till en handlingsplan för att förhindra religionsdebatter och begränsa yttrandefriheten för vissa av skattebetalarna som inte har samma åsikter som judiska församlingen.

Richard Tjernström, säkerhetschef på Norrköpings kommun, delar dock inte synen om att judarnas existens skulle vara hotad:

— Min uppfattning är att det har genomförts sporadiska kampanjer med affischering och klistermärkesuppsättningar och liknande, men vi har lokalt inga rapporter om våldsaktioner. Sådana här grupperingar vill ofta med små medel nå uppmärksamhet.

För grupperingar ”med små medel”, som inte äger några tidningar eller TV-kanaler, innebär att ”nå uppmärksamhet” att använda de medel som står till buds för att nyttja sin grundläggande yttrandefrihet och nå ut med sitt budskap.

Kanske de hysteriska reaktionerna och de horribla överdrifterna om hot och våld säger mer om judiska församlingen än om antisemitismen i Norrköping.


  • Publicerad:
    2021-02-20 17:20