YTTRANDEFRIHET. Trots massiv censur från IT-jättarna raderas endast 16 procent av allt antisemitiskt material från Facebook, Twitter, Instagram, Youtube och TikTok. Detta enligt en ny undersökning från den angloamerikanska och pro-judiska gruppen Center for Countering Digital Hate (CCDH).

Det är den USA- Storbritannienbaserade organisationen Center for Countering Digital Hate (CCDH) som under sex veckors tid rapporterat allt material de hittat på Facebook, Twitter, Instagram, Youtube och TikTok som de påstår är antisemitiskt och bryter mot tjänsternas användarvillkor.

Men till sin förskräckelse upptäckte man att IT-jättarna ”misslyckades att agera mot” inte mindre än 84 procent av anmälningarna, rapporterar CCDH. Man menar att materialet inkluderade ”nynazistiska” och ”nazistiska” budskap, likväl som så kallad vit supremacism, och att detta fick sammanlagt 7,3 miljoner visningar.

Enligt rapporten, som fått namnet ”Misslyckat beskydd”, är det framförallt antisemitiska så kallade konspirationsteorier om judiska marionetter eller om den ofattbart rika judefamiljen Rothschild, den judiske finansmiljardären och påverkansagenten George Soros samt judiska kopplingar till coronapandemin som inte censureras nog effektivt.

Man menar också att så mycket som 80 procent av allt material som ifrågasätter den judiska mytologin om ”förintelsen” undgår censur.

Rapporten rekommenderar nu att IT-jättarna tar i med hårdhandskarna mot alla åsiktsbrottslingar genom bland annat ”finansiella straff” för tankeöverträdelser, kritik mot judenheten eller ifrågasättande av det judiska folkets myter. Man kräver samtidigt bättre moderation med hjälp av bättre utbildning och support.

I en kommentar säger CCDH:s boss Imran Ahmed att sociala medier, som han beskriver som ”hur vi får kontakt i samhället”, har blivit ett ”safe space för rasister” som normaliserar ”hatfull retorik utan rädsla för konsekvenser”.

— Detta är varför sociala medier blir alltmer osäkert för judiska människor, precis som det har blivit osäkert för kvinnor, svarta, muslimer, HBT-personer och många andra grupper, menar Ahmed.


  • Publicerad:
    2021-08-02 22:15