EUROPA. Judiska Google tvingas böta miljonbelopp för censur utförd i Tyskland och i Frankrike tvingas företaget betala 500 miljoner euro för upphovsrättsbrott.

Den stora nätjätten mötte motstånd i en domstol i Tyskland som dömde till yttrandefrihetens fördel efter att Google censurerat en video som visade demonstrationer i Schweiz mot coronarestriktionerna, skriver Welt am Sonntag. I domstolen beslutade man den 20 april 2020 att Google skulle återpublicera videon utan dröjsmål, men nätjätten valde i stället att vänta tills den 14 maj 2020. Därför tvingas nu Google betala en miljon kronor i böter.

Google tänker fortsätta att ”bekämpa desinformation om covid-19”, säger en talesman från Google till Welt am Sonntag. Joachim Steinhöfel advokat till den censurerade kontoinnehavaren ser domen som en seger för yttrandefriheten på nätet då domen kräver Google på historiskt höga böter.

Det är dock inte enbart i Tyskland Google hamnat i blåsväder. I Frankrike tvingas nätjätten böta hela 500 miljoner euro för att ha brutit mot franska konkurrensmyndighetens order, uppger Yle. Den förhandling som Google skulle haft med nyhetsutgivare om kompensation för återpublicering valde Google att inte ha, men enligt myndigheterna ska man låtit bli att förhandla med dom i god tro, skriver nyhetssajten Europaportalen. Fallet gäller EU:s nya direktiv där man ger nyhetsmedier rätten att kräva kompensation av internetjättarna som återpublicerar delar av deras innehåll. Boten är den största som delats ut någonsin för trots mot franska konkurrensmyndighetens order, uppger myndighetens chef Isabella da Silva, enligt Yle.


  • Publicerad:
    2021-07-24 16:55