GOOGLE Sex datacenter och 400 anställda i den lilla finska staden tycks inte räcka för teknikjätten, som säger sig inte ha bestämt vad de 50 nu inköpta hektaren ska användas till.

För 4,3 miljoner euro köper den judiskägda internetjätten Google 50 hektar mer mark av den finska staden Fredrikshamn – inte att förväxla med den danska med samma namn. Den nya marken är belägen bredvid ett av företagets befintliga datacenter i staden. Fredrikshamns borgmästare Hannu Muhonen säger sig glädjas åt Googles beslut att fortsätta investera i Fredrikshamn – företaget är en stor arbetsgivare i staden.

— Vi har haft ett utmärkt partnerskap med Google i över ett decennium. Denna möjlighet för Google att utöka sin verksamhet är mycket viktig lokalt för Fredrikshamn, men den är också viktig på regional och nationell nivå, säger Muhonen på en pressträff.

På Google säger man sig ännu inte ha bestämt hur man ska använda den nya marken. Lauri Ikonen, driftschef för det närbelägna datacentret, kommenterar på pressträffen att det nya området ”ger Google möjlighet att utveckla sin verksamhet i Fredrikshamn”.

— För närvarande är det dock för tidigt att säga hur utvidgningen kommer att ske”, tillägger han.

Google sysselsätter cirka 400 personer direkt och indirekt i olika branscher i Fredrikshamn. För två år sedan öppnade företaget i ett gammalt pappersbruk sitt sjätte datacenter i staden. Bruket drevs tidigare av Stora Enso. Det datacentret nyttjar, likt Googles andra i staden, havsvatten för att kyla det enorma komplexet och det drivs av el från tre nya vindkraftsparker.

Det judiskägda multinationella internetmonstret Googles världsomfattande expansion kontrasteras av kräftgången för en viss rysk sökmotor. Tidigare i år fick Yandex sitt enda datacenter i väst – och i Finland – avstängt från elnätet, eftersom samtliga tillgängliga kraftbolag vägrade att leverera el.