RT avslöjar att Apple har patenterat teknik för att blockera Internet och annan information från ställen som staten anser är ”känsliga”. Det betyder att staten kan blockera mediarapportering från allmänna platser. 

Apple påstår att tekniken främst är till för att stoppa piratfilmning av biofilmer och konserter, men att den även kan användas av polisen eller andra myndigheter under uppdrag som de inte vill ska dokumenteras. I patentansökan skriver Apple följande:

”Denna möjlighet att upprätthålla regler är användbar av flera anledningar, till exempel för stänga av ljud och/eller ljus från trådlösa apparater (i t.ex. biosalonger), för att hindra trådlösa apparater från att kommunicera med andra trådlösa apparater (i t.ex. akademiska miljöer), och för att tvinga apparater att gå in i energisparläge när man går in i känsliga områden.”

Tekniken ska kunna aktiveras via GPS, mobilmaster eller wifi. En signal skickas till mobilen som tillfälligt slår ut funktioner så som kamera, mikrofon och Internet. Den nya tekniken har mött motstånd på Internet eftersom tekniken kan användas för att dölja polisbrutalitet. Bland annat under den arabiska våren spelade material inspelat med ”smarta mobiltelefoner” stor roll.


  • Publicerad:
    2012-10-14 16:44