ÖVERVAKNING. USA:s federala polis, FBI, har lyckats låsa upp en Iphone-telefon som tillhör en attentatsman som sköt ihjäl 14 arbetskollegor i december förra året. Patrik Wallström från Internetstiftelsen i Sverige menar att man kan räkna med att FBI kan ta sig in i alla Iphone-telefoner nu.

FBI har tidigare inlett en rättsprocess mot IT-jätten Apple för att försöka att tvinga företaget att hjälpa till med att låsa upp telefonen som tillhörde den attentatsman som sköt ihjäl 14 arbetskollegor i San Bernadino i december förra året, men Apple har vägrat. Apple har haft som argument att det skulle leda till att domstolar fick obegränsad makt att tvinga privata företag att ”arbeta som deras agenter” på ett sätt som skadar privatpersoners integritet.

Nu har dock FBI lyckats låsa upp Iphone-telefonen och rättsprocessen mot Apple kommer nu att läggas ner. Hur de har tagit sig in i telefonen är dock oklart men de själva hänvisar till hjälp från en ”tredje part”.

Patrik Wallström, från Internetstiftelsen i Sverige, tror att FBI fått hjälp av ett privat företag som ”sysslar med sånt här”.

— Man hittar säkerhetshål som ingen annan känner till och så säljer man det, säger han.

Wallström säger att nu när FBI lyckats låsa upp attentatsmannens telefon så kan vi räkna med att de kan låsa upp alla Apple-telefoner.

— Nu kan vi räkna med att FBI kan ta sig in i alla Iphone-mobiler, säger han.

Källa:
FBI tar sig in i Iphone


  • Publicerad:
    2016-03-29 11:15