Iphone telefoner med operativsystemet iOS4 sparar hela tiden telefonens geografiska positioner i en hemlig fil. Apple vägrar svara på varför.

Det är inte ovanligt att såväl mobiltelefoner som så kallade surfplattor använder sig av triangulering eller GPS-positionering för att i olika applikationer presentera telefonanvändarens geografiska position. Bilder och videoinspelningar ”geotaggas” t.ex. Detta betyder att man i filens metadata kan hitta exakt var den är tagen. Vad som nu framkommit är att Apple i sitt operativsystem hela tiden sparar telefonens position och säkerhetskopierar detta till datorn vid synkronisering. All denna data sparas i en okrypterad databasfil.

Under en konferens i San Francisco presenterade två programmerare Alasdair Allan och Pete Warden, sin upptäckt. Det dolda övervakningssystemet ligger inbyggt i telefonoperativsystemet iOS4 och databasfilen, som är detaljerad, kvarstår intakt även vid uppdateringar förutsatt att telefonen synkroniseras. Positioneringen görs förmodligen endast via triangulering av de närmaste mobilmasterna (detta är mindre strömkrävande än att gå via GPS) och sparas ofta. Dessa data sparas redan av mobiloperatörerna sedan tidigare men där krävs det åtminstone formellt ett beslut från åklagare för att de skall släppa informationen till Polis.

En av programmerarna Pete Warden har tidigare jobbat som utvecklare på Apple. Upptäckten gjordes när han och Alasdair Allan jobbade med en applikation till Iphone. Det skall tilläggas att de båda är mycket positiva till Apples produkter och tyckte att det var tråkigt att avslöja detta. De har även upptäckt att detta var känt av ganska många, men ingen annan hade avslöjat det.
Ett program för att se sin egen positionsdata finns att ladda ned på
http://petewarden.github.com/iPhoneTracker/

De två programmerarna har även försökt få ett svar från Apple om varför man sparar positionsdata och varför denna fil säkerhetskopieras automatiskt. Apple har dock valt att inte kommentera saken.

Jag har i föredrag varnat för den moderna teknikens baksidor. När fler och fler skaffar så kallade smartphones ökar möjligheterna att via dessa insamla övervakningsinformation. Apple är kända för att ha ett mycket kontrollerat operativsystem där de endast tillåter av dem godkända applikationer. Som aktiv nationell bör man tänka sig för och gärna inte underlätta komplett kartläggning. Använd gärna ny teknik men lämna även ”spårutrustningen” hemma ibland.


  • Publicerad:
    2011-04-23 00:00