TEKNIK. Apples inbyggda söktjänst Siri rekommenderar flera Nordfront-artiklar inklusive ”Förintelsen” är en bluff.

Tekniktidningen MacWorld gjorde igår en intressant upptäckt:

Att använda den inbyggda söktjänsten i IOS tillsammans med Siri kan rendera i en del förbluffande resultat. Det uppmärksammades vi på av en läsare, som med en skärmdump visade hur en sökning på ett vanligt svenskt mansnamn fick en artikel från Nordiska Motståndsrörelsens nättidning Nordfront att hamna högst upp under ”Siri-föreslagna webbplatser”.

MacWorld började göra lite egna Iphone-sökningar genom att dra fingret nedåt från mitten av hemskärmen och fylla i sökfältet. En sökning på ”Förintelsen” listar en lång, förintelseförnekande artikel, också den från Nordfront, högst upp bland Siris rekommendationer. Artikelns rubrik är ”Förintelsen” är en bluff!

Det rör sig heller inte om en individbaserad rekommendation. Vi möts av samma artikel högst upp bland Siris webbplatsförslag vid tester på totalt fem olika Iphone.

Siri har alltså kommit fram till att läsare som är intresserade av ämnet förintelsen ska läsa Nordfronts artikel i ämnet. MacWorld har kontaktat svenska Apple för att få en förklaring om hur Siri fungerar och kom fram till att Nordfront ska rekommenderas på det här viset.

MacWorlds nyhetsredaktör, Billy Ekblom, som skrivit artikeln om Siri verkar tyvärr ta ställning för den censurkampanj som Bonniertidningen Dagens Nyheter inledde tidigare i år där Google bland annat pressades till att sluta lista Nordfront som en nyhetssida. Att Nordfronts konkurrenter är kritiska till att Nordfront av alla politiskt neutrala IT-tjänster bedöms som en relevant hemsida är inte förvånande.

Källa:
Siris söktips: Förintelsen är en bluff


  • Publicerad:
    2018-04-19 14:00