NORRBOTTEN I klass 7 och 8 på Kyrkholmsskolan i Arjeplog var det många som bojkottade skolavslutningen. Anledningen var att rektorn förbjudit dem att hålla den i kyrkan.

Under torsdagen firade Kyrkholmsskolan i Arjeplog skolavslutning i klassrum på rektorns order. Endast klass 9 fick ha sin avslutning i kyrkan eftersom rektorn ansåg att vissa elever skulle bli rädda annars.

— Kyrkan kan upplevas som skrämmande. Man känner inte alla människor och man känner sig tryggare i det lilla, sa rektor Helene Lindberg, som en av förklaringarna till att man ändrade traditionen.

Detta ledde till att nästan samtliga elever i årskurs 7 och 8 bojkottade skolavslutningen. Av totalt 45 elever var det endast tio som dök upp, skriver SVT Norrbotten. Många av de som strejkade valde istället att delta på skolavslutningen för klass 9.

Trots den dåliga uppslutningen uppger utbildningschefen Fredrik Westerlund till SVT att det blev en lyckad skolavslutning.

— Jag tycker att vi har haft en bra dag tillsammans, säger han.

Eleverna är dock inte nöjda med hur skolåret avslutades.

— Jag tycker att det är sjukt att man inte ska kunna fara på sin egen skolavslutning för att rektorn inte lyssnar på vad eleverna vill, säger en elev.

Enligt eleverna kommer strejken att fortsätta även nästa år om rektorn inte viker sig.

— Det är en jättestor tradition som har varit jättelänge och det är jätteroligt att få gå till kyrkan och det blir en mycket större grej. Det är då man fattar att man har sommarlov, säger en elev.