SKOLAN Rektorn beslutade att avslutningar inte längre ska hållas i kyrkan och hänvisade till majoritetens önskemål. När SVT intervjuade skolelever uppgav alla utom en att de vill ha avslutningen i kyrkan.

När Helene Lindberg, rektor på Öbergaskolan och Kyrkholmsskolan F-9 i Arjeplog, presenterade beslutet att skolavslutningen ska hållas i skolan – och inte som hittills i kyrkan, samt att den ska vara föräldrafri, så refererade hon till elevers och skolpersonals önskemål.

— Det är skolans angelägenhet hur vi anordnar skolavslutningen. För min del är det elever och personals åsikter som gäller, förklarade hon för SVT.

Men snart hördes starka proteströster bland skolans elever och deras föräldrar.

Kommunchef: ”Det där får ni göra på fritiden

När kommunens utbildnings- och kulturchef Fredrik Westerlund då ryckte in till rektorns försvar, så lämnade han inget utrymme för debatt i frågan:

— Vårdnadshavarna får fira sina telningar på fritiden, fastslog han.

På SVT:s fråga om det ändå inte är många som vill fortsätta fira skolavslutningen i kyrkan svarade rektor Lindberg:

— Det stämmer, men det finns även barn och elever som inte vill gå i kyrkan för man tycker att omgivningen där är skrämmande. Man känner inte alla människor och man känner sig tryggare i det lilla, sa rektorn.

På frågan om varför det skulle vara ”en lättnad” för lärarna att inte vara i kyrkan, svarade hon:

— Det är en lättnad för några lärare. Man får ha sin avslutning i klassrummet och man sjunger tillsammans. Det blir lugnare.

Vi protesterade och det gav resultat

Men när SVT kontaktar eleverna på Kyrkholmsskolan så visar det sig att samtliga utom en vill fortsätta fira skolavslutningen i kyrkan – samt att man aldrig erkänt sig besegrade i frågan.

— Vi kallade vår rektor Helene Lindberg till ett möte och gjorde vår röst hörd, säger Hugo Karlman, avgångselev på högstadiet i Arjeplog … Från början skulle vi [niondeklassare] vara tvungna att fira vår skolavslutning på Medborgarhuset, men majoriteten av oss elever protesterade och det gav resultat, förklarar han.

På SVT:s fråga om det ändå inte kan vara trevligt att fira i Medborgarhuset svarar han:

— Nej! Det är inte samma sak som att få fira i kyrkan bland släkt och vänner. Det är en trevlig tradition som jag hoppas lever vidare, säger niondeklassaren Hugo Karlman.