SKOLAN Gymnasiekursen ”Makt, normer och kön” skrotas efter att den fått omfattande kritik. Men Skolverkets chef Joakim Malmström säger att det gäller dess ”nuvarande form” och att fördjupad dialog krävs.

Makt, normer och kön har presenterats som en av de nya kurserna motiverade av gymnasiereformen Gy25. Den träder i kraft 1 juli 2025 och ämnet skulle bli valbart samma höst. Målet med kursen har uppgivits vara att den ska ge en fördjupning av elevernas kunskaper om ”jämställdhet” och ”människors lika värde”.

Men under sommaren har kursen diskuterats i media och man har ifrågasatt om det finns någon vetenskaplig förankring bakom det som man tänker lära ut. Det finns även de som undrat vilken funktion ämnet fyller. En av de främsta kritikerna är Anna-Karin Wyndham, författare och debattör som disputerat i pedagogiskt arbete. Hon förmodar att kursen kommer baseras på intersektionella teorier och normkritik samt att det hela handlar om indoktrinering istället för verklig bildning.

Joakim Malmström är generaldirektör för Skolverket sedan mars i år och innan det var han chef för Riksantikvarieämbetet. Han har nu preliminärt beslutat att ämnet i dess nuvarande form ska tas bort och förklarar att det formella beslutet kommer att fattas inom kort.

— När vi nu gör ett omtag ser jag behov av fördjupad dialog med skolans företrädare kring hur behovet av ett sådant fördjupningsämne ser ut. Parallellt ser jag behov av en bredare dialog med forskarsamhället om hur ett sådant ämne bör utformas för att täcka in olika vetenskapliga perspektiv, säger Malmström i ett pressmeddelande.