SMÅLAND. En It-entreprenör planerar att uppföra en palatsliknande byggnad i Växjö i sekelskiftesstil. Detta har inte fallit i god jord hos den modernistiska arkitektkåren.

It-entreprenören Björn Sundeby planerar ett nytt huvudkontor för sitt företag IST i centrala Växjö. Byggnaden, tänkt att efterlikna ett 1890-talspalats, har inspiration från bland annat av Strandvägen i Stockholm.

Sundeby, som bor med sin familj i Schweiz, säger att det för honom var självklart att företagets huvudkontor skulle ligga i hans hemtrakter. Men planerna stötte på motstånd direkt. Sundeby berättar att det var svårt att hitta en arkitekt som ville ta på sig uppgiften att rita ett hus från en svunnen tid.

– Arkitektskolan säger att man ska rita i den tid som man befinner sig i och det verkar som att den tid vi befinner oss i bara består av fula fyrkantiga lådor i olika former. Jag tycker inte om den arkitekturen, utan för mig är synintrycket viktigt. Jag tycker att man ska kunna gå utanför och njuta, säger han.

Kritikstorm från arkitekter
Kritiken har varit massiv från arkitekter runtom i landet. Växjö arkitekturförening har bland annat skickat ett brev till byggnadsnämnden där de kräver ett stopp för bygget.

Arkitekten Ewa Bjerler är en av arkitekterna som skrivit under protestbrevet. Hon anser att det är fel byggnad på fel plats.

– Jag tycker inte att man ska ha en byggnad av den volymen och storleken på just den här platsen där stad möter landsbyggd, säger hon.

Hon anser det också vara ett ”demokratiproblem” om ”människor som har mycket pengar ska få bygga vad de vill”.

Sundeby tar dock lätt på kritiken och säger följande:

– Det roar mig mycket att det har blivit en sådan uppståndelse. Jag tycker att det är som i kejsarens nya kläder. När jag säger: titta husen som byggs i dag är fula. Då ser alla andra också att de är fula och undrar varför vi inte kan bygga något vackert istället.

Han räknar med att bygget av Sigfridhäll, som kontoret heter, kommer påbörjas 2019 och stå klart 2021. Han meddelar också att han planerar att bygga ett helt kvarter i samma stil med affärslokaler, lägenheter och kontor som beräknas stå klara 2024.

Huruvida någon jude i Växjö planerar att riva de ”utdaterade” byggnaderna, som Hjalmar Mehr gjorde i Stockholm, återstår att se.

Källa:
It-entreprenör vill bygga sekelskifteshus i Växjö


  • Publicerad:
    2016-12-01 17:35