UTRIKES. I ett läckt dokument från Vita huset framgår det att president Donald Trump vill att alla federala byggnader i USA ska uppföras i neoklassicistisk stil enligt parollen: ”Make federal buildings great again”.

Capitolium i Washington D.C., sätet för USA:s senat och kongress.

Tidningen Architectural Record har kommit över ett läckt underlag från Vita huset med rubriken ”Make federal buildings great again”, en tydlig anspelning på Donald Trumps valslogan ”Make America great again”.

Underlaget har tagits fram på presidentens uppdrag av amerikanska National Civic Art Society, som menar att samtida modern arkitektur har skapat en ”miljö som är degraderad och avhumaniserande”.

Den ideella organisationen vill i grunden ändra riktlinjerna för designen av alla offentliga byggnader i USA. Organisationens ordförande Marion Smith har sagt att förslaget ger röst till 99 procent av vanliga amerikaner som inte gillar regeringens byggnader idag.

Istället vill organisationen introducera en byggnadsstil som är inspirerad av klassisk grekisk och romersk arkitektur med byggnader som Vita huset och Capitolium i Washington D.C. som förebilder.

Smith säger att det federala byggandet ska återspegla ”nationella värderingar” och hänvisar till att de så kallade grundlagsfäderna tyckte att landets officiella byggnader skulle uttrycka samma ”självstyrande ideal” som man såg i antikens Aten och Rom.

Inte oväntat har det läckta förslaget dragit igång en arkitekturdebatt i USA. Kritikerna menar att det skulle vara skadligt för designkreativiteten och att valda politiker som Donald Trump inte har kompetens att göra estetiska bedömningar.

Roger K. Lewis, arkitekt och professor vid University of Maryland, anser till och med att förslaget ”är en fullständig inskränkning av yttrandefriheten”. Och arkitekturkritikern Paul Goldberger säger att ”fastställandet av en officiell stil inte är helt förenligt med 2000-talets liberala demokrati”.

Kritiker har också påpekat att innan Trump kom in i Vita huset så visade han aldrig under sina 50 år som fastighetsmagnat något synbart intresse för klassicism, utan att de byggnader han låtit uppföra snarare utmärkts av en standardiserad stål- och glasmodernism.

Vita huset har inte velat kommentera förslaget.

Källa:
Trump wants to ’Make Federal Buildings Beautiful Again’ with neoclassical order


  • Publicerad:
    2020-02-16 20:25