MEDIAHETS. Åsa Linderborg rasar mot att Aftenposten publicerat en ”rasistisk” seriestripp där afrikanska män utmålas som glada och bekymmerslösa.

Bild från Aftenposten. Klicka för större bild.

Bild från Aftenposten. Klicka för större bild.

Idag publicerades en seriestripp i tidningsupplagan av norska Aftenposten med rubriken Vetenskapliga hypoteser och med frågeställningen: Varför man skrattar och ler så mycket i Afrika.

I serien sitter det fyra afrikanska män och pratar. De säger: ”Ja ja killar, så sitter vi här igen då. Om vi skulle lyfta på rumpan och hjälpa våra kvinnor att hålla byn i gång.” Då rusar en gris in och männen brister ut i skratt.

Aftenposten fick vid lunchtid idag gå ut och be om ursäkt för att seriestrippen publicerats och hävdar att den gått ”under radarn”. Veslemøy Østrem, tillförordnad kulturredaktör, menar att seriestrippen aldrig skulle publicerats.

Detta har fått Åsa Linderborg att skriva en artikel på Aftonbladet Kultur, där hon ondgör sig över Aftonpostens ”felpublicering” och drar parareller till den växande nationalismens framfart i Europa. Hon menar också att detta kan bero på att flera av Aftenpostens redaktörer, däribland kulturchefen, rekryterades till regeringskansliet när Fremskrittspartiet (Frp) och Høyre vann valet i höstas.

Källa:
Rasistisk serie i norsk tidning – bara en olycka?


  • Publicerad:
    2014-06-04 16:30