SVERIGE. Under dagens riksdagsdebatt vägrade vice statsministern, Åsa Romson, att skaka hand med Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson. Romsons beteende har fått stor kritik, bland annat utav den förre socialdemokratiske partiledaren Håkan Juholt.

Under dagens riksdagsdebatt gav sig både statsministern Stefan Löfven och vice statsministern Åsa Romson sig på Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson. När Åkesson talade om invandringsproblemen som Sverige har idag så använde sig Löfven som vanligt av rasistkortet mot Åkesson.

Åkesson sade under debatten att invandringen äter upp de ekonomiska resurserna i Sverige och han påpekade dessutom att Stefan Löfvens argument om att asylinvandrarna kommer att trygga den framtida välfärden inte stämmer.

— I den riktiga verkligheten, utanför det här husets tjocka stenväggar, finns det ingenting som pekar på att det som Stefan Löfven säger är sant, sade SD:s partiledare.

Löfvens svar på det var:

— Låt oss hålla oss till fakta. Det parti som du gick in i. Vad var det mest känt för? Det var hakkors och de var heilande. Det var konspirationsteorier om judar. Det var gamla råbarkade nazister.

Sedan var det dags för vice statsministern Åsa Romsons tur att ge sig in i debatten varpå hon vägrade att skaka hand med Åkesson.

Romsons beteende har väckt kritik bland väljare på Internet men även inom socialdemokratin. Den förre partiledaren för Socialdemokraterna, Håkan Juholt, har gått ut och kritiserat Romsons agerande. På sin Facebooksida skrev han följande:

Efter våra debatter tog vi varande i hand, inte för att vi delade åsikter, utan för att vi respekterade varandra som människor och vår demokrati. Jag utgår i från att vice statsministerns agerande i dag har sin förklaring i att det var ett missförstånd, att hon kände sig provocerad eller något annat.

Juholt skrev vidare att sådant beteende som Romson uppvisade under dagen inte hör hemma i riksdagen.

Jimmie Åkesson lät meddela följande via partiets presstalesman:

— Det är inte statsmannamässigt av en vice statsminister att vägra skaka hand med en oppositionsledare.

Källor:
Juholt: ”Hör inte hemma i riksdagen”
Uteblivna handskakningen: Här vägrar Romsons pressekreterare kommentera


  • Publicerad:
    2015-06-10 19:45