SVERIGE. Vice statsministern Åsa Romson gjorde misstaget att jämföra ”förintelsen” med något annat. Då gick judarna i taket eftersom denna händelse står över allt annat.

Åsa Romson.

Åsa Romson från en tidigare debatt.

I samband med gårdagens partiledardebatt ville Miljöpartiets språkrör Åsa Romson skuldbelägga svenskar för vad som händer i Medelhavet och få dem att acceptera fler flyktingar.

– Vi håller på att göra Medelhavet till det nya Auschwitz, sa Åsa Romson om situationen med asylsökande i båtar på Medelhavet.

Då gick ledande judar och andra försvarare av judiska intressen ut och påminde Romson om att ”förintelsen” står över allt annat.

– Med en extremhöger på frammarsch i Europa får man inte göra en sådan jämförelse. Det är okunnigt och absurt, säger Lena Posner-Körösi, ordförande för judiska församlingen i Stockholm, till Aftonbladet.

Posner-Körösi uppmanar också Romson att besöka Auschwitz för att komma på bättre tankar.

– Man kan lära sig mycket och det får aldrig upprepas igen.

Också Peter Wolodarski, judisk chefredaktör för den judiska tidningen Dagens Nyheter, har uttalat sig emot Åsa Romson, och den judiske journalisten Göran Rosenberg kallar utspelet för ”ett debatthaveri”.

Under eftersändningen försökte Åsa Romson reparera sitt ”misstag”. Då hamnade en annan priviligierad grupp, ”romerna”, i kläm när Romson använde en vanlig benämning för denna grupp:

– Hitlers brott mot judarna, mot zigenarna, mot homosexuella och Hitlers brott i gaskamrarna står helt för sig själv.

Källa:
Romson ber om ursäkt för usäkten


  • Publicerad:
    2015-05-11 07:10