MEDIA. Göran Rosenberg hetsar i en krönika i Sveriges Radio mot Polen och nationalismen.

Det var i P1:s ”Godmorgon, världen!” som juden Göran Rosenberg kritiserade den nationalistiska utvecklingen i Polen samt nationalism i allmänheten. Även Ungern och Frankrike nämndes kort i krönikan.

Rosenberg sa bland annat följande:

Den polska utvecklingen kan tyckas extrem men man behöver inte leta länge i Europa för att hitta politiker och partier, och en och annan regering, som propagerar idén att omvärlden är problemet och nationalstaten lösningen.

Och man behöver tyvärr inte heller längre leta efter väljare som tycker det är en bra idé eftersom omvärlden onekligen kan uppfattas som ett problem, och alltfler inte längre minns hur dålig lösningen tidvis har varit, och hur destruktiv, och kanske inte heller kan genomskåda hur verkningslös den numera är, eftersom vi fortfarande pratar om nationalstaten som om den hade makt att skydda oss från omvärlden.

Men det har den inte. Det gäller inte bara globala finanskriser, klimatförändringar, migration och terrorism. Det finns inte heller några nationella kontrollspakar för tillväxten och jobben och välfärden, och därmed inte heller för den sociala tryggheten.

Den kosmopolitiskt sinnade Rosenberg menar alltså att globaliseringen gjort nationalstater maktlösa och att detta är ett bra förhållande som de europeiska nationerna inte bör försöka ändra.

Källa:
Göran Rosenbergs krönika om nationalstaten


  • Publicerad:
    2015-12-21 14:05