TERROR. Terrorn i Spanien fortsatte under natten, då en Audi körde in i en grupp människor i staden Cambrils, strax söder om Barcelona. Fem beväpnade terrorister med bombbälten kunde sedan neutraliseras av polis när de klev ur bilen.

Nordfront rapporterade igår om utvecklingen i den spanska staden Barcelona, där en vit skåpbil plöjde igenom en folkmassa längs med turistgatan La Rambla i stadens centrala delar kring 17-tiden på torsdagseftermiddagen. Enligt de senaste siffrorna ska minst 13 personer ha dött och omkring 100 skadats. Bland offren återfanns bland annat tyskar, holländare, greker och australiensare. Enligt svenska Utrikesdepartementet (UD) hade man under fredagsmorgonen dock inga uppgifter om svenskar bland de drabbade.

Driss Oukabir hyrde skåpbilen som användes för att döda 13 och skada ett hundratal. Han bedyrar dock sin oskuld och skyller allt på sin lillebror.

Personen som ska ha hyrt skåpbilen är en 28-årig marockan vid namn Driss Oukabir och polisen kablade snabbt ut bilder på honom. Det är dock oklart i vilken grad han är inblandad, då uppgifter gör gällande att han ska ha anmält sig själv till polisen och hävdat att han bror stulit hans identitetshandlingar och hyrt skåpbilen i hans namn.


Video från förödelsen efter attacken på La Rambla. Nordfront varnar för starka bilder.

Oukabir ska fortsatt vara i förvar hos polisen, som utreder hans version av händelsen. Hans berättelse understöds av det faktum att skåpbilens chaufför fortfarande ska vara på fri fot och att hans bror, den 18-årige Moussa Oukabir, strax innan dådet ska ha skrivit något om att ”döda alla otrogna, lämna bara muslimer” på sociala medier. Polisen har också bekräftat att man misstänker att Moussa ska ha varit chauffören. Det verkar dock som att misstankarna mot Driss kvarstår.

Den 18-årige marockanen Moussa Oukabir pekas ut som ansvarig för gårdagens skåpbilsattentat av sin storebror.

Bara åtta timmar senare ska fem män i en Audi A3 ha kört in i en grupp människor utanför Cambrils, 11 mil söder om Barcelona. Polisen ska ha lyckats stoppa Audin, varpå skottlossning utbröt med de tungt beväpnade passagerarna som dessutom ska ha burit fejkade bombbälten. Fyra av dem dog direkt, medan den femte avled senare av sina skador. Minst sex personer ska ha skadats allvarligt i incidenten, varav två allvarligt. En av dessa ska vara polis.


Video där man hör skottlossning bryta ut efter att polis stannat en Audi med beväpnade terrorister i staden Cambrils.

Enligt spansk polis finns ett samband mellan de två attackerna, som Islamiska staten (IS) har tagit på sig. Kopplingen ligger i att gärningsmännen från båda dåden ska ha ingått i en terrorcell bestående av tolv personer. Polisen har under dagen haft flera insatser på olika platser i Spanien, bland annat i Driss Oukabirs hem i Ripoll. En person som är bekant till Oukabir ska också ha gripits, vilket gör honom till den tredje personen i polisens förvar som misstänks för inblandning i dådet.

Till Aftonbladet säger Säpo att terrorhotnivån i Sverige inte har förändrats.

— I nuläget är det ingen förändring i terrorhotsnivån i Sverige med anledning av händelserna i Barcelona. Det är fortfarande en trea på en femgradig skala, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säkerhetspolisen.

Nordfront följer utvecklingen.

Källor:
Nytt dåd med skåpbil i Spanien
Driss Oukabir: 5 Fast Facts You Need to Know
What we know so far about the Barcelona and Cambrils terror attacks
Spansk polis avvärjde ny attack – fem misstänkta döda


  • Publicerad:
    2017-08-18 11:24