TERROR. En arab har kört över ett stort antal människor med en skåpbil på en turistgata i spanska Barcelona. 12 personer är bekräftade döda och uppemot 100 skadade. Uppdatering avslutad

Vid 17-tiden idag ska en vit skåpbil ha kört över 500 meter längs med turistgatan La Rambla i Barcelona i Spanien och kört över ett stort antal människor. Spanska medier rapporterar om 13 döda, men myndigheter tycks hittills endast ha kunnat bekräfta ett dödsfall. Samtidigt är minst ett trettiotal skadade, varav tio allvarligt.

LÄS ÄVEN: Judarna gav oss muslimerna

Vid marknaden La Boqueria ska bilen ha fått stopp, varpå en eller två gärningsmän ska ha lämnat den till fots och barrikaderat sig i en restaurang i anslutning till torget. Enligt uppgifter ska flykten mellan skåpbilen och restaurangen skett under skottlossning.

På restaurangen ska man ha tagit gisslan och enligt uppgift förhandlar polisen med terroristerna om att släppa dem.

Spansk polis har kablat ut en bild på en misstänkt attentatsman, som också ska vara personen som hyrt fordonet som användes. Han heter enligt uppgift Driss Oukabir.

Driss Ouakbir ska enligt uppgift ha hyrt skåpbilen som användes vid terrordådet och misstänks ha deltagit i dödandet av uppemot 13 personer.

Spanska myndigheter har också gått ut med att man betraktar det som ett terrordåd, enligt Aftonbladet.

Uppdatering 19:35

Enligt Expressen söker polisen efter ytterligare en skåpbil som man misstänker ska ha använts i dådet på något sätt.

Samtidigt konstaterar brittiska Daily Mail att över hundra européer ska ha dödats i attentat utförda med fordon bara under de senaste månaderna.

Den spanska tidningen El Periodico hävdar att polisen ska ha bekräftat 13 döda, men under en presskonferens med den katalanska polisen bekräftades endast ett dödsfall.

Uppdatering 19:50

Se ett filmklipp från förödelse på La Rambla nedan:

Bild från samma område från judiska Gatestone Institute:

Uppdatering 20:00

La Rambla beskrivs alltså som en ”turistgata”, som kantas av restauranger och butiker som riktar sig mot just turister. Även om Barcelona är ett populärt turistmål för svenskar så finns dock inga uppgifter om att någon svensk ska vara skadad.

— Svenska ambassaden i Madrid har kontakt med myndigheterna, men vi har ingen indikation på att någon svensk ska ha drabbats, säger Anne Thorngren, presskommunikatör vid UD till TT.

Med tanke på tillvägagångssättet och namnet på den misstänkte kan man dra slutsatsen att det med största sannolikhet ligger muslimska motiv bakom dådet. Senast Spanien hade ett jihadistiskt terrordåd var 2004, då ett tåg sprängdes vilket ledde till att 129 personer dog.

I övrigt har de flesta terrordåd i Spanien kommit från diverse separatistgrupper.

I januari avslöjade dock spansk polis en stor vapengömma, bestående av över 10 000 vapen som man misstänkte var ämnade åt terrorister och organiserad brottslighet i Europa.

USA:s president Donald Trump twittrade också alldeles nyss ut ett fördömande av terrordådet, med uppmuntrande ord till spanjorerna.

Uppdatering 20:25

Daily Mail citerar flera vittnen som bevittnade dådet.

— Det var väldigt skrämmande. Helt plötsligt sprang massor av människor emot oss, hysteriska, hysteriska barn… Först sa de att någon hade blivit skjuten, berättar ett vittne och fortsätter:

— Helt plötsligt kom en andra våg av människor längs med gatan och vi bara sprang. Jag tappade bort min make i kaoset. Vi viste egentligen inte vad som pågick, förutom att vi behövde ta oss därifrån snabbt.

Katalanska myndigheter har nu också bekräftat att 13 personer är döda och att minst 50 personer är skadade, enligt Fox News.

Uppdatering 20:40

Enligt uppgifter från Fox News ska den misstänkte Driss Ouakbir alltså ha hyrt ytterligare en skåpbil i sitt namn. En stor efterlysning har gått ut efter den, då polisen fruktar att den kan komma att användas i ytterligare ett dåd.

En av gärningsmännen ska vara i polisens försvar, samtidigt som den andra ska ha avlidit i skottlossning med polisen. Det är alltså ingen gisslansituation just nu och det är i skrivande stund oklart ifall dessa uppgifter var korrekta.

Uppdatering 21:00

Enligt katalansk media har en andra person nu gripits misstänkt för inblandning i terrordådet.

Bilder från La Rambla (observera att det är ett äldre inlägg. 13 döda är nu den officiella siffran enligt flertalet rapporter):

Uppdatering 21:10

Driss Ouakbir ska enligt uppgift vara marockan och ursprungligen från i Marseilles i Frankrike, men boende i Ripoli i spanska Katalonien.

Vidare ska den andra skåpbilen som hyrts av Quakbir ha lokaliserats på landsbygden utanför Barcelona och det ska även vara i samband med detta som ett nytt gripande ska ha skett.

Dessutom har siffran på skadade uppdaterats och enligt Sky News vårdas över 80 personer på sjukhus för skador som de ådragit sig i samband med terrordådet.

Uppdatering 21:30

Spanska myndigheter har nu uppdaterat dödssiffran och säger nu att tolv personer ska ha dött. Samtidigt finns ett antal svårt skadade personer. Det är oklart ifall någon har livshotande skador men dödssiffran kan komma att revideras längre fram.

Uppdatering 21:45

Islamiska staten ska alltså enligt uppgift ha tagit på sig dådet, vilket är brukligt oavsett om de har varit inblandade eller ej. Det är dock tydligt att detta är ett muslimskt terrordåd, något som inte ens svenska kulturmarxistiska terrorforskare törs så tvivel kring.

Enligt terrorforskaren Hans Brun ska Spanien länge ha haft ett starkt hot från så kallade jihadister. Han menar vidare att tillvägagångssätt och val av plats för dådet passar in i mallen för tidigare dåd som muslimer genomfört i Europa under de senaste åren.

— Det är en av de mest välkända platserna i Europa. Det påminner om valet av plats i Berlin, Nice, London och Stockholm, konstaterar Brun enligt Svenska Yle.

— Tillvägagångssättet är ju bekant från det som skett i övriga Europa, men det är väldigt svårt att säga innan vi vet de exakta detaljerna om förövarna. Men om det skulle vara det så är ju Spanien en ganska aktiv plats på så sätt att man haft 200 aktiva jihadister som dömts för olika typer av terrorbrott, främst i Barcelona och Madrid, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp enligt samma tidning.

— Det intressanta är ju att spanska myndigheter har rätt bra koll på jihadister, omfånget är inte lika stort som i till exempel Frankrike. Men här har de gjort en miss, det är lite förvånande, menar Ranstorp.

Samtidigt sprids uppmaningar i sociala medier att man nu ska ”be för Barcelona” under hashtagen #PrayForBarcelona.

Med tanke på hur många terrordrabbade städer och länder folk har bett för under de senaste två åren så börjar ”#PrayFor”-fenomenet utvecklas till en meme.

På sociala medier ställs också en hel del ironiska frågor, såsom om vi nu ska se över lagstiftningen vad gäller biluthyrning och vita skåpbilar överhuvudtaget för att stoppa terrorismen.

Uppdatering 23:00

Den senaste uppgiften är att uppemot 100 personer har skadats i attacken, varav minst 15 vårdas för allvarliga skador.

Tidigare ikväll cirkulerade uppgifter om att en person ska ha skjutits ihjäl ungefär samtidigt som dådet, fast på ett annat ställe. Detta ska ha skett i samband med att en polispatrull ska ha stannat en bil, som vid något tillfälle försökte fly från polisen. Det är ännu oklart om dessa uppgifter är korrekta.

Samtidigt ska det pågå någon slags polisjakt i Barcelona, troligtvis efter ytterligare personer som misstänks för inblandning i dådet. Ytterligare uppgifter gör gällande att den misstänkte Driss Ouakbir ska ha överlämnat sig till polisen frivilligt och alltså inte gripits på platsen. Till polisen ska Ouakbir ha sagt att hans pass har blivit stulit av hans bror, som sedan ska ha hyrt skåpbilarna i hans namn. Många spekulerar därför i huruvida den fortsatta polisjakten kan vara efter Ouakbirs bror.

Enligt Aftonbladet utreder polisen också Ouakbirs version av händelsen.

Uppdatering 23:45

Allt tyder nu på att det är föraren av lastbilen som är på fri fot och som polisen alltså letar efter. Samtidigt är en av de gripna Driss Ouakbir, som alltså ska ha överlämnat sig till polisen och hävdat att hans bror stulit hans pass och hyrt en eller två skåpbilar i hans namn. Med tanke på att föraren fortfarande inte är gripen så kan man alltså inte avfärda hans version.

Enligt spansk polis ska en av de gripna vara marockansk medborgare och den andra spansk medborgare. Ingen av dem ska heller ha haft några tidigare kopplingar till så kallad islamistisk terrorism.

Offrens identitet har också börjat läckte. Bland dessa återfanns tre tyska medborgare och en belgisk kvinna.

Den person som sköts ihjäl av polis tidigare ikväll vid ett polisstopp ska enligt polisen inte ha något att göra med kvällens terrordåd.

Uppdatering avslutad

Nordfront avslutar kvällens liveuppdatering och vill tacka alla läsare som följt och tipsat oss om händelserna i Barcelona. Vi återkommer förstås med mer nyheter i ärendet i samband med att det utvecklas.


  • Publicerad:
    2017-08-17 20:35