Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

“Allahu Akbar!” – Rasfrämling i ny vansinnesattack i Finland

Av Redaktionen, 2017-08-18
redaktionen@nordfront.se

MÅNGKULTUR. Flera personer har blivit knivhuggna i finska Åbo av en rasfrämling som ska ha skrikit muslimska stridsrop. Två personer är döda, sex är skadade och en gärningsman är skjuten av polisen. Uppdatering avslutad

Attentatsplatsen i Åbo.

Åtminstone två men eventuellt fem personer har blivit knivhuggna i centrala Åbo i Finland strax efter klockan fyra lokal tid. Bland de skadade finns en kvinna som var ute och promenerade med barnvagn. Enligt den finska tidningen Ilta-Sanomat har en person dött och en gärningsman har blivit skjuten i benet av polisen.

Ett vittne som Svenska Yle talat med uppger dock att det ska röra sig om tre gärningsmän, som också ropat det muslimska stridsropet ”Allahu ahkbar”.

— Det var tre män som sprang och ropade Allahu Akhbar. De har knivhuggit människor, jag såg åtminstone fem personer ligga på Salutorget, säger det anonyma vittnet.

LÄS ÄVEN: Judarna gav oss muslimerna

En gärningsman ska ha blivit slagen med ett basebollträ enligt Ilta-Sanomat, som också uppger att det rör sig om en ”utländsk man”. Polisen uppmanar allmänheten att hålla sig från de centrala delarna av staden.

Nedan sägs vara en film från händelsen:

Uppdatering 17:00

Enligt finsk media ska en mor och dotter vara döda. Oklart vilken ålder det är på flickan dock.

En film har dykt upp på Youtube där man ser ett blodigt offer. I slutet av videon hörs någon säga på finska: ”Fan, han slog ned många!”. Nordfront vill varna för mycket obehagliga bilder:

Uppdatering 17:15

Nyligen uppmärksammade flera finska medier en 35-årig irakisk kurd vid namn Awat Hamasalih som bott i Åbo mellan 2013 och 2014 och som nu har dömts för terrorbrott. Enligt brittiska BBC är Hamasalih medlem i terrorgruppen Islamiska staten (IS) och har enligt domen hjälpt IS genom att rekrytera, sprida propaganda och ge viktig information. Brotten har begåtts i Finland. Helsingin Sanomat skriver att Hamsalih är brittisk medborgare men flyttade till Åbo 2013, då han gifte sig med en kvinna som bodde i Finland.

Hamasalih var under sin vistelse i Finland väldigt aktiv på sociala medier och delade mycket material som stödde terrorgruppen IS verksamhet. Efter terrordåden i Paris tackade Hamasalih förövarna och bad för dem samt önskade att de skulle godkännas som martyrer. Hamasalih utvisades år 2014 med ett 15 år långt inreseförbud till Finland och har sedan dess bott i Storbritannien.

Nordfront skrev tidigare i år om hur finska Skyddspolisen bekräftade att IS infiltrerat Finland med hjälp av massinvandringen:

Det ökade terrorhotet grundar sig på att personer med anknytning till misstänkt terrorverksamhet har ökat explosionsartat efter massinvandringen, sedan 2014 med hela 45 procent. I dag försöker Skypo och andra myndigheter bevaka över trehundra personer som har radikaliserats i Finland eller redan före ankomsten till landet.

LÄS MER: Skyddspolisen bekräftar: Terrorister kom till Finland med massinvandringen

Uppdatering 17:35

En bild har dykt upp på finska sociala medier som enligt uppgift ska föreställa en skadad gärningsman:

”Här är knivhuggaren”, skriver personen som publicerade bilden på den utpekade gärningsmannen.

Uppdatering 17:50

Det råder också stor förvirring bland kulturmarxister på sociala medier med tanke på att det inte gått ens ett dygn sedan terrordåden i Barcelona. Attacken i Finland har alltså kunnat ske trots att man gjorde sitt bästa genom att #PrayForBarcelona. Nu trendar dock #PrayForFinland på Twitter och det återstår att se vilken effekt dessa virtuella böner får på terrorismen i Europa.

Samtidigt rapporterar Aftonbladets Wolfgang Hansson att så kallade högerextrema terrorister trots allt är värst.

Uppdatering 18:15

Video som visar hur polisen griper en gärningsman:

Samtidigt kan det vara värt att notera att en demonstration mot ett planerat moskébygge i Helsingfors sedan tidigare är inplanerat för morgondagen. Tillställningen börjar klockan 14:00 finsk tid på Senatstorget. Den nybildade nationalistiska organisationen Kansallismielisten liittouma (”Nationalisternas allians”) ligger bakom demonstrationen.

Helsingfors är den enda huvudstaden i Europa som i dagsläget inte har någon moské.

Uppdatering 18:30

Även i Tyskland ska en liknande knivattack ha skett. Polisen i staden Wuppertal, som ligger strax öster om Düsseldorf, har rapporterat att dådet skedde i en affär i Wuppertals centrala delar.

En 31-årig man ska ha dödats och en 25-årig man skadats i dådet.

Det är oklart om dådet har någon koppling till det som sker i Finland, vem som ligger bakom och vilka motiv dådet i Tyskland kan tänkas ha.

Uppdatering 18:40

Två personer bekräftas döda nu, enligt Svenska Yle som också skriver att Skyddspolisen [finska motsvarigheten till Säpo, reds. anm] är inblandade i utredningen. Beredskapen är också höjd över hela landet, men polisen vill inte säga om de i nuläget rubricerar brottet som ett terrordåd.

Under en presskonferens som hölls nyligen bekräftade man dock att det rör sig om en gärningsman och inte tre som det inledningsvis talades om. Larmet kom 16:02 och 16:05 ska gärningsmannen ha stoppats, genom att han sköts i benet.

Förutom de två som bekräftats döda ska sex personer vara skadade. Samtliga är intagna på Åbos universitetssjukhus där man just nu opererar på skadade personer. Samtliga offer ska vara vuxna.

Uppdatering 21:00

Den alternativa finska webbtidningen MV-lehti rapporterar om besynnerliga reaktioner på två invandringsvurmande Facebookgruppers sidor. Grupperna ifråga är Refugees Hospitality Club och Rasmus-gruppen. En medlem skriver exempelvis att ”sådana här fall ökar säkert på rasismen”.

Uppdatering avslutad

Just nu kommer väldigt lite information, då den finska polisen meddelat att de kommer att berätta mer under morgondagen.

Det som avslutningsvis kan tilläggas är att polisen fortfarande inte vill avslöja något om motivet bakom vansinnesdådet. Däremot har man meddelat att ”gärningsmannen är en yngre mansperson av utländsk bakgrund och han vårdas på sjukhus.”

Polisen har också gått ut och eftersökt observationer av en Fiat Ducato-paketbil med registernummer OFT-806.

Nordfront vill tacka alla läsare som följt oss under kvällen, då vi bevakat utvecklingen i Åbo i Finland. Vi kommer att fortsätta följa utvecklingen och återkomma med information i ärendet.

Klicka för större bild.

Källor:
Ögonvittne: Det var tre män som sprang och ropade Allahu Akhbar
IS seuraa: Useita puukotettu Turussa – Yle: yksi henkilö kuollut, poliisi pyytää välttämään keskustaa
Kurdisk jihadist med Åbokoppling dömd för terrorbrott i Storbritannien


  • Publicerad:
    2017-08-18 16:53