FINLAND. Fem marockaner är anhållna för inblandning i fredagens terrordåd i Åbo i Finland. Nu kommer uppgift om att en av männen tidigare är dömd för våldtäkt.

Utöver knivmannen Abderrahman Mechkah (som gått under det falska namnet Abdul Rahman i Finland) är fyra andra marockaner misstänkta för inblandning i fredagens terrordåd i Åbo och sitter därför häktade. En av de häktade är tidigare dömd för att sommaren 2016 ha gruppvåldtagit en handikappad kvinna.

De fyra andra häktade heter Mohamed Bakier, Ilyas Berrouh, Abdederrazak Essarioul och Mouad El Ftouhy. Den våldtäktsdömde är född 1999, vilket innebär att det antingen är Berrouh eller Bakier.

Det har också kommit fram att den finska säkerhetspolisen Skypo kände till att Mechkah ”radikaliserats”. Ändå fanns han inte bland de 350 personer som säkerhetspolisen bevakar som potentiella terrorister. Skypo har kommenterat informationen i ett pressmeddelande:

”Vi försöker granska alla tips men genomgången förutsätter en kraftig prioritering. I första hand kommer de tips som handlar om ett konkret hot”

Källor:
Polisen fick tips om gärningsmannen i Åbo
Turun jihadistin vangitulla uskonveljellä tuore tuomio raiskauksesta
Kaikkien viiden marokkolaisen muslimiterroristin viralliset nimet


  • Publicerad:
    2017-08-21 20:00