FINLAND. Hundratals rasfrämlingar planerar att ”fly av rädsla” från Finland till Sverige efter terrordådet i Åbo. Däremot verkar detta inte vara den enda anledningen då den finska polisen även nyligen har påbörjat deporteringen av illegala.

Via Torneälven och Haparanda förväntas rasfrämlingarna fly från Finland till Sverige.

Den finska nyhetstidning Torun Sanomat varnar nu om att det i början av september kommer att välla in hundratals rasfrämlingar i Sverige på grund av ”rädsla” efter fredagens terrordåd i Åbo i Finland. De planerar att ta sig in till Sverige genom gränsen vid Haparanda för att sedan söka asyl här istället.

Initiativet ska ha vuxit fram på sociala medier och majoriteten av de som väntas komma är från Irak, Somalia och Afghanistan.

— Hundratals människor, men det kan bli tusen. Jag är inte säker, säger den så kallade asylaktivisten Nuor Dawood, som själv inte deltar men agerar som talesperson.

De flesta av rasfrämlingarna uppehåller sig just nu i norra Finland, men finns även utspridda i resten av landet. Trots att anledningen främst ska vara ”rädslan för terror” uppges rasfrämlingarna även vara oroliga då den finska polisen har börjat att ta tag i deporteringen av illegala.

Enligt Dawood ska det exempelvis just nu sitta femton utvisningsdömda rasfrämlingar inlåsta i väntan på att skickas tillbaka till Irak. Samtidigt uppger han att de invällare som fortfarande väntar på ett besked om uppehållstillstånd, och tilldelats reseförbud, känner sig ”instängda” på asylmottagningarna.

Det svenska Migrationsverket uppger att de känner till uppgifterna, säger en pressansvarig på myndigheten. De vill däremot inte lämna någon kommentar.

Källa:
Asylsökande planerar massflykt från Finland till Sverige via Haparanda


  • Publicerad:
    2017-08-22 06:00