BROTT. En kvinna i 30-årsåldern blev ifjol grovt gruppvåldtagen av minst tio män i Botkyrka i Stockholm. Det dröjde dock tills i juni i år innan de sedan långt tillbaka identifierade gärningsmännen greps, där polisens tafatthet bortförklaras med att ”de haft mycket annat att göra”.

I augusti 2016 blev en kvinna i 30-årsåldern gruppvåldtagen i flera timmar av minst tio män i Botkyrka i Stockholm. Det dröjde dock tills i mitten av juni i år innan de första gärningsmännen greps. Detta trots att polisen hade säkrat spår som kunde matchas vid Nationellt forensiskt centrum (NFC).

— Det är långa handläggningstider hos NFC och det drog ut på tiden. Under senhösten 2016 fick man träff på några personer efter att ha jämfört prover från våldtäkten med DNA-profiler i sina register, säger åklagaren Markus Hankkio och fortsätter:

— Dessvärre har man från polisens sida haft mycket annat att göra och har inte haft resurserna att arbeta med ärendet fullt ut förrän nu mot vårkanten. Sen tog man ett antal personer i juni.

Samtidigt beskriver kvinnans advokat Elisabeth Mazzi Fritz den grova gruppvåldtäkten som följande i ett e-post:

Det handlar om en fruktansvärd våldtäkt som lett till ett mycket svårt tortyrliknande trauma för min klient. Det här är ett av de svåraste våldtäktsmål som jag stött på under mina 26 verksamma år.

Enligt uppgifter till tidningen Metro, från en källa med insyn i utredningen, kan det till och med ha varit uppemot 20 personer som deltagit i gruppvåldtäkten. Polisen uppger sig dock inte söka efter ytterligare misstänkta.

Flera av de idag gripna gärningsmännen är även sedan tidigare dömda för brott. De uppges även ”ha lite olika inställningar till vad som här hänt” med den gruppvåldtagna kvinnan, alla förnekar däremot brott.

Utredningstiden är satt till den 21 september men åtal gällande gruppvåldtäkten väntas komma först i oktober.

Källa:
Tio män misstänks för gruppvåldtäkt – polisbrist försenade gripanden


  • Publicerad:
    2017-09-12 20:00