INRIKES. Granskning Sverige avslöjade under veckan hur en somalier fick sitt medborgarskap av Migrationsverket samtidigt som han satt anhållen, misstänkt för delaktighet i en gruppvåldtäkt – ett brott som han nu sitter häktad för.

Fallet handlar om somaliern Ahmed Mire, som greps på kvällen den 16 juli i år misstänkt för att ha deltagit i en gruppvåldtäkt i Barkarby två dagar tidigare. Några timmar efter gripandet anhölls han men fick trots det sitt svenska medborgarskap av Migrationsverket den 18 juli – med andra ord medan han fortfarande var anhållen och inte häktad såsom Granskning Sverige (GS) påstod.

Två dagar senare så häktades Mire men kan alltså inte längre dömas till utvisning ifall han döms. Häktningsframställan kan läsas HÄR.

Granskning Sverige ringde tidigare i veckan Migrationsverket och frågade om inte medborgarskapet, som uppenbarligen utfärdats på felaktig grund, kan återkallas. Handläggaren som svarade menade att man inte kan återkalla beslut gällande medborgarskapsärenden. När Granskning Sveriges inringare vidare frågade ifall det gjorts en åldersbedömning på mannen, som enligt pappren har födelsedatum 1999-12-30, så säger handläggaren GS talar med att det är sekretessbelagt.

Mire ska ha fått sitt uppehållstillstånd i mars 2014 och ansökan om medborgarskap ska ha inkommit den nionde maj i år. Det tog alltså bara lite drygt två månader för Mire att få sin ansökan om medborgarskap behandlad.

Källa:
MIGRANT FÅR MEDBORGARSKAP ***UNDER HÄKTNING FÖR GRUPPVÅLDTÄKT*** AV MIGRATIONSVERKET


  • Publicerad:
    2017-09-03 17:20