MINNESSTUND. Idag är det ett år sedan medborgarjournalisten Bechir Rabanis hastigt avled. Nordfronts redaktion minns honom som en kämpe för sanning och yttrandefrihet.

Den 15 december 2017 dog den palestinske medborgarjournalisten Bechir Rabani i Helsingborg efter sviterna av hjärtproblem. Många har i efterhand pekat ut oklara omständigheter kring hans tidiga död, men ingen har hittills kunnat presentera några bevis för att hans död skulle ha varit onaturlig.

Rabani gjorde grävande medborgarreportage. Bland annat avslöjade han och hans kolleger oegentligheter och fake news som spreds av etablerade massmedier.

När hans död blev allmänt känd genomfördes många spontana minnesstunder runt om i Sverige. De mäktiga massmedierna teg som muren om alla dessa manifestationer, trots att de samlade ett stort antal människor.

En saklig artikel om Bechirs offentliga liv och död publicerades på Wikipedia, men plockades av okända personer ner inom bara två timmar.

Idag minns vi som arbetar med Nordfront Rabani som inte bara stod upp för sitt eget folk, som folkmördas i Palestina, utan även för Nordens folk trots att han var en främling i Sverige.

Sommaren 2016 gästade Bechir Rabani Radio Nordfront i ett mycket uppskattat radioavsnitt. Det går fortfarande att höra via YouTube:

 


  • Publicerad:
    2018-12-15 04:00