GÖTEBORG. Nordfront var på plats under en minnesstund för den framlidne systemkritikern Bechir Rabani, som dog för exakt ett år sedan på lördagen.

Foto: Nordfront.

Lördagen den 15 december anordnade Facebook-kontot “Danielle Lacrimosa” en manifestation för att hylla medborgarjournalisten Bechir Rabanis minne i centrala Göteborg.

Palestiniern Bechir Rabani var känd för att sitt medborgarjournalistiska arbete där han ställde de mediala makthavarna mot väggen. Bland sina sista gärningar återfanns när han knackade på hos den judiske mediemannen och miljonären Robert Aschberg, med planen att ställa honom mot väggen.

Strax efteråt avled Rabani i sviterna av en hjärtattack, vilket kom att ge upphov till en rad spekulationer om att hans död inte ska ha varit naturlig.

Trots att han ej var svensk så stod han upp mot svenskfientliga krafter i försvar för det svenska folkets rätt att leva och uttrycka sina åsikter, varför han var populär i nationella och invandringskritiska kretsar.

Under själva minnesstunden – som hölls på Gustav Adolfs torg – var ett tjugotal civilister på plats och tände ljus till Rabanis minne, samt ett mindre antal poliser.

Trots att allt gick lugnt till kom polisen att söka kontakt med arrangören, med löfte om att de endast ville samtala med henne. Femton minuter senare befann hon sig i baksätet i deras polisbil. När arrangören blev frisläppt en stund senare så upptäckte hon att minnesceremonins temporära altare hade blivit vandaliserat. Plakatet av Bechir Rabani hade blivit omkullvält, och de tända ljusen hade släckts.

Arrangören, som alltså går under pseudonymen “Danielle Lacrimosa”, skrev efteråt på Facebook:

Såhär såg det ut tio minuter efter att minnesstunden avslutades. Vad ska man säga?

Han fortsätter att uppröra och engagera, även efter sin död  men att skända en minnesplats med gravljus är självklart inte OK på något sätt.

Till dig som lämnade gravljuset som stod i en behållare av glas: jag kastade det i en papperskorg för att ingen skulle bli skadad om någon mindre begåvad person skulle få tag på det.

Resten av ljusen tände jag igen

Tack till alla som kom!

Jag fick sitta i polisbilen en stund och blev förhörd med anledning av att vi saknade tillstånd. Förklarade att jag inte söker tillstånd från samma statsapparat som svärtade ner hans namn och tystade ner hans död. Förklarade att vi som samlades är kritiska till svenska staten, som polisen ju är en del av.

Men de har inte gjort något fel, de var schyssta och gjorde sitt jobb.

Dagsböter kan bli aktuellt för min del. Jag uppdaterar framöver när jag vet om jag blir delgiven misstanke om brott.

Vandaliserad minnesplats. Foto: Nordfront.

Under hedrandet av Rabani syntes dock inte en enda motdemonstrant till och det var bra uppslutning från den delegation från Näste 2 som kommit till platsen.


  • Publicerad:
    2018-12-17 23:30