ANDRA VÄRLDSKRIGET En fransk partisan avslöjar i en intervju hur 46 tyska krigsfångar och en fransk kvinna avrättades i juni 1944. Trots att kropparna ännu inte hittats, är myndigheter, med stöd av fynd av kulor och mynt från perioden, övertygade om att de kommer att finna dem snart.

Den franska partisanen Edmond Réveil avslöjar i en intervju med BBC hur 46 tyska krigsfångar och en fransk kvinna ska ha avrättats i juni 1944. Massavrättningen ska ha skett i närheten av franska Neymac några dagar efter den allierade landstigningen i Normandie. Den 98-årige fransmannen pratar i sitt hem om hur tyskarna reagerade då de fick reda på att de skulle bli arkebuserade:

— De visste vad som skulle hända. De tog fram sina plånböcker och tittade på [fotografier av reds. anm] sina nära och kära. Det förekom inget klagande, de var soldater. De sköts i bröstet från fyra eller fem meters avstånd, säger den gamle partisanen.

Vidare ska fångarna ha tvingats att gräva sina egna gravar – ett långt dike – innan de dödades. Edmond påstår själv att befälhavaren efterfrågade frivilliga för att utföra massakern, men att han själv vägrade delta i dödandet av krigsfångarna tillsammans med flera andra.

Fynd på plats stöder vittnesmålet

Efter Réveils berättelse har man tyska och franska myndigeter startat utgrävningar på platsen där massmordet ska ha ägt rum. Efter att man först grävde ut något som man identifierade som ”diket” och inte hittat någonting fokuserade man på ett trädbeväxt område i närheten, där man hittade kulor och mynt som pekar på att man söker i rätt område.

Totalt har man hittat 20 hylsor med franska, tyska, amerikanska och scweiziska tillverkare, något som man kan förvänta sig med tanke på vilken arsenal av vapen de franska partisanerna använde sig av. Mynten och hylsorna är alla daterade till före 1944.

Man söker fortfarande efter kropparna, som man är säker på att hitta.

— Kropparna finns definitivt här någonstans, säger Xavier Kompa, som leder en fransk statlig organisation för krigsoffer.