STOCKHOLM. Under natten till måndagen skedde en explosion vid Mariatorget i Stockholm, vid fastigheten som ägs av Svenska Akademien. Under dagen har ett område runt huset spärrats av och platsen undersöks av polisens bombtekniker.

Omkring 03:30 på måndagsmorgonen fick Stockholmspolisen flera larm om att en explosion hörts på Mariatorget i Stockholm. Det skulle visa sig att explosionen skett i det flerfamiljshus som inhyser och ägs av Svenska Akademien, och man hittade spår av en detonerad bomb i trapphuset.

— Huset och trottoaren är avspärrade. Kriminaltekniker undersöker trapphuset tillsammans med bombtekniker från Nationella bombskyddet, säger Anders Mattsson, vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral, till Aftonbladet.

Enligt uppgifter ska avspärrningarna sträcka sig sig från Hornsgatan till Rival. Utanför porten ska en anordning bestående av bland annat ett bilbatteri vara av stort intresse för bombteknikerna.

Förutom de lokaler som Svenska Akademiens verksamhet bedrivs i finns i huset flera lägenheter. I flera av dessa bor personer med kopplingar till Akademien, bland annat en son till den tidigare ständige sekreteraren Horace Engdah. Även Svenska Akademiens IT-chef, ekonomichef och vd:n för Akademins förvaltningsbolag är skrivna på adressen.

Akademieledamoten Bo Ralphs son har fram till nyligen också bott i huset, men förlorade kontraktet då det uppdagades att han hyrt ut lägenheten i andra hand utan tillstånd.

De boende får enligt uppgift inte lämna sina lägenheter, men polisen uppger att inga personer har kommit till skada. Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.

Svenska Akademien har under året kantats av skandaler och massavhopp, vilket bland annat resulterat i att inget Nobelpris i litteratur har delats ut i år. I centrum för skandalerna står juden Jean-Claude Arnault – i media även kallad ”Kulturprofilen” –  som nyligen dömdes till två års fängelse för våldtäkt men som anklagats för ett stort antal sexuella övertramp. Det hävdas också att han via sin hustru, Akademieledmoten Katarina Frostensson, läckt flertalet nobelpristagare i förväg och utnyttjat sina kontakter i Svenska Akademien för egen ekonomisk vinning.

Arnault sitter för närvarade häktad i väntan på en ny dom från Svea hovrätt i våldtäktsärendet, men det är oklart ifall det finns någon koppling mellan bombdådet och skandalerna.

Källor:
Explosion i Svenska Akademiens hus
Akademien äger huset där explosionen inträffade
Jean-Claude Arnault hålls kvar i häktet


  • Publicerad:
    2018-11-19 13:30